Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Anticonceptie

man en vrouw zitten in het zand in de duinen en omarmen elkaar

Jezelf of je partner beschermen tegen een zwangerschap kan met verschillende anticonceptiemethodes en -middelen. Anticonceptie is niet alleen een vrouwenzaak: ook mannen kunnen voorzorgen nemen of hun partner steunen in hun anticonceptiegebruik.

Verschillende soorten anticonceptie

Er bestaan verschillende soorten anticonceptie. Dat betekent dat je keuze hebt. En dat je kan veranderen als een middel of methode niet bij je past. Zet de voor- en nadelen van alle middelen en methodes op een rij als je moet kiezen of wil veranderen. En vraag door als je er met je huisarts of gynaecoloog over spreekt.

Betrouwbaarheid van anticonceptie

De meeste vormen van anticonceptie zijn zeer betrouwbaar als je ze correct gebruikt. Maar geen enkel anticonceptiemiddel of -methode is 100% betrouwbaar. Bij alle anticonceptiemiddelen en -methodes bestaat er een minimale kans dat je toch nog zwanger raakt. Vaak omdat ze verkeerd gebruikt of toegepast worden. Als je anticonceptie gebruikt die bij je past, en waarbij je je goed voelt, zal je minder fouten maken.

Het meest betrouwbaar zijn de middelen die niet verkeerd gebruikt kunnen worden: sterilisatie, de prikpil, het implantaat en het spiraaltje. Het minst betrouwbaar zijn technieken die in theorie bevruchting kunnen voorkomen, maar in de praktijk moeilijk toe te passen zijn. Bijvoorbeeld terugtrekken, het geven van borstvoeding en natuurlijke anticonceptie. Ook de noodpil is niet betrouwbaar als anticonceptiemiddel.

Noodsituaties

Soms gaat het mis met anticonceptie. Het condoom kan scheuren of afglijden of je kan de pil vergeten. Met de noodpil of het noodspiraal kan je een zwangerschap alsnog voorkomen. Ben je toch ongepland zwanger? Dan heb je nog verschillende opties.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond anticonceptie vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over anticonceptie. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
  • Gynaecoloog: informatie over alle thema's die met gezondheidszorg voor vrouwen te maken hebben, inclusief anticonceptie en zwangerschap.
  • Apotheek: in noodgevallen kan je terecht bij een apotheek van wacht of op het nummer 0903 99 000 (tussen 22u en 9u, 1,5 €/min).

Meest gelezen