Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Ongepland zwanger

vrouw en man in witte kamerjas zitten op bed; vrouw heeft zwangerschapstest vast

Niet elke ongeplande zwangerschap is ongewenst. Ben je ongepland zwanger? Dan heb je 3 mogelijkheden: de zwangerschap uitdragen en het kind houden; de zwangerschap uitdragen en het kind afstaan voor adoptie; de zwangerschap laten afbreken (abortus).

Kan je je laten begeleiden bij die keuze?

Ja. Je kan bellen naar de Farafoon (016-38 69 50, elke werkdag tussen 9 en 16 uur) of een afspraak maken met een abortuscentrum. Dat de begeleiding in een abortuscentrum gebeurt, betekent niet dat ze je zullen overtuigen om voor een abortus te kiezen. De pro's en contra's van elke keuze komen aan bod.

Wat zijn de voorwaarden voor een abortus?

Abortus is legaal in België. Maar er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag je niet langer dan 12 weken (= 3 maanden) zwanger zijn. Dit betekent dat je een abortus kan laten uitvoeren tot 14 weken na de 1e dag van je laatste menstruatie. De wet voorziet ook in een verplichte wachttijd van 6 dagen na een eerste gesprek. Houd daar rekening mee. Op de website van LUNA vzw vind je het antwoord op alle mogelijke vragen over abortus.

Waar naartoe als je adoptie overweegt?

Erkende adoptiediensten kunnen je informeren over de gevolgen van een adoptie, de wettelijke regelingen die getroffen moeten worden en over alternatieven als pleegzorg, opvangmogelijkheden... 

Welke ondersteuning is er voor ouders?

Kind & Gezin ondersteunt ouders bij de zorg voor hun pasgeboren kinderen. Kind & Gezin kan je indien nodig ook in contact brengen met de pleegzorg en andere gespecialiseerde diensten. Pleegzorg is er voor ouders die voor een korte of lange periode niet voor hun kinderen kunnen zorgen.