Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Orgasme

naakte vrouw met lang blond haar komt klaar; ze ligt in bed met witte lakens

Een orgasme kan het hoogtepunt zijn van een vrijpartij of van masturbatie. Door stimulatie van de erogene zones en de geslachtsdelen neemt de opwinding toe tot het hoogste niveau. Dat wordt even aangehouden tot wanneer een orgasme volgt. Elk orgasme verschilt, maar een mogelijke omschrijving is 'een allesomvattend genotsgevoel waarover je geen controle hebt'. Bij mannen gaat dit meestal gepaard met een zaadlozing.

Wat gebeurt er in het lichaam bij een orgasme?

Het hart gaat sneller slaan, de pupillen vergroten, de ademhaling versnelt, de geslachtsorganen zijn zeer gevoelig. De bekkenbodemspieren trekken ritmisch samen en bij de vrouw treden contracties van de baarmoeder op. Bij de man wordt (meestal) sperma naar buiten gepompt, dit is de ejaculatie of zaadlozing.

Hoe voelt een orgasme ?

Een orgasme voelt bij iedereen anders aan. En bovendien is elk orgasme op zich verschillend. De intensiteit van een orgasme kan variëren van een kleine prikkeling tot een aantal krachtige golven die vanuit je geslachtsdelen doorheen je lichaam gaan. Daarna ontspant je lichaam en heb je een voldaan gevoel. Het moment van het orgasme wordt ook vaak 'klaarkomen' genoemd.

Moet een vrijpartij altijd met een orgasme eindigen?

Nee. Niet iedereen komt tijdens elke vrijpartij klaar. Een orgasme is trouwens niet voor iedereen het hoogtepunt of het doel van een vrijpartij. Je kan bij een vrijpartij ook genieten van de intimiteit op zich zonder naar een orgasme te streven. Vrouwen raken makkelijk opgewonden maar komen in het algemeen minder snel klaar. Als vrouw blijf je langer hangen in de 'plateaufase': de opgewonden fase net voor het orgasme.

Is samen klaarkomen een must?

Zeker niet. De meeste stellen komen nooit of zelden samen klaar. Samen klaarkomen is niet evident en er bestaan geen kant-en-klare voorschriften of technieken voor. Stel het gelijktijdig klaarkomen niet als doel op zich, want dit kan de pret van seks bederven.