Het kan gebeuren dat een condoom tijdens seks scheurt, afglijdt of blijft hangen. Of je daarbij gevaar loopt op een soa-infectie of op een zwangerschap hangt af van de omstandigheden.

Is er sperma of voorvocht vrijgekomen in de vagina, aars of mond? Gebruik je een condoom in combinatie met een ander anticonceptiemiddel? En ben je zeker dat je sekspartner niet besmet is met hiv of een andere soa?

Wat kan je doen als het condoom is gescheurd of afgegleden?

Sla vooral niet in paniek. Enkele tips:

  • Probeer zo voorzichtig mogelijk het sperma te verwijderen door het uit de vagina of aars te laten vloeien. Je kan het meeste sperma afvegen met een doekje.
  • Spuw het sperma uit als je orale seks hebt gehad en spoel je mond met lauw water. Gebruik geen mondwater of andere producten. Die irriteren je mondslijmvlies.
  • Plas zo snel mogelijk: het urinezuur helpt om de urinebuis van bacteriën en virussen te reinigen.
  • Was je vagina of penis met lauwwarm water. Gebruik geen zeep of desinfecterende middelen. Die beschadigen het slijmvlies van de vagina of de eikel van de penis en het begin van de plasbuis. Virussen en bacteriën kunnen dan makkelijker binnendringen.
  • Maak je je zorgen over een ongeplande zwangerschap? Neem dan noodanticonceptie.

Wat doe je beter niet bij een gescheurd of afgegleden condoom?

  • Vaginaal of anaal spoelen: hierdoor dringen virussen en bacteriën je lichaam verder binnen. Gebruik zeker géén irriterende stoffen of ontsmettingsproducten (bijvoorbeeld Dettol). Die beschadigen het slijmvlies van de vagina of het darmkanaal, waardoor je vatbaarder wordt voor een infectie.
  • Tanden poetsen als je sperma in je mond hebt gehad. Je kan je mond voorzichtig spoelen met water, maar let er op dat je niets inslikt en niet gorgelt. Wacht minstens één uur vooraleer te eten of drinken.

Hoe kan je scheuren of afglijden van een condoom voorkomen?

Om scheuren of afglijden te voorkomen is het belangrijk dat je condooms correct gebruikt. Waar moet je zeker op letten? 

  • Rol het condoom volledig af over de (stijve) penis af terwijl je het topje dichtknijpt zodat er geen lucht in blijft zitten.
  • Breng bij een uitgebreide vrijpartij best om de 15 minuten een nieuw condoom aan.
  • Doe zeker nooit 2 condooms over elkaar aan want dat verhoogt de kans op scheuren.

Informeer je ook over welk soort condoom voor jou het best geschikt is. Er bestaan verschillende merken en maten. Een goed passend condoom helpt om afglijden te voorkomen.

Waarop nog meer letten als je een condoom gebruikt?

Let op de kwaliteit van het condoom en gebruik het condoom correct.

  • Check de CE-code en de houdbaarheidsdatum op de verpakking.
  • Zorg dat je het condoom niet beschadigt bij het afrollen, bijvoorbeeld met je vingernagels of tanden.
  • Gebruik voldoende glijmiddel gemaakt op water- of silliconenbasis. Gebruik geen baby-olie, vaseline, zeep of andere glijmiddelen gemaakt op oliebasis.
  • Let erop dat er geen massageolie aan je handen hangt als je het condoom aanraakt. Olie tast de kwaliteit van het rubber aan.
  • Wil je zeker zijn dat het condoom tijdens het vrijen goed blijft zitten, hou dan met je hand de rand van het condoom aan de basis van de penis vast.
  • Trek de penis in stijve toestand terug na het klaarkomen en hou de randen van het condoom tegen zodat het zeker niet kan afschuiven.

Is een soatest nodig na een gescheurd of afgegleden condoom?

Meestal wel. Alleen als je echt zeker bent dat je sekspartner geen soa of hiv heeft hoeft het niet.

Twijfel je over de serostatus of weet je niet zeker of je sekspartner besmet is met een soa? Ben je in contact gekomen met sperma, voorvocht, vaginaal vocht of bloed? Laat je dan testen op soa's. Dat kan bij de huisarts, via een bloedafneme of urinetest. 

Bij een hoog risico op hiv, kan een arts PEP voorschrijven om besmetting met hiv te voorkomen. Deze medicijnenkuur moet binnen de 72 uur na het seksueel contact worden opgestart.  

De meeste soa’s (chlamydia, gonorroe, syfilis, herpes en trichomonas) kunnen 2 tot 3 weken na het risicocontact opgespoord worden. Voor andere soa (hepatitis B, HPV) kan het enkele maanden duren vooraleer symptomen opduiken. 

Bemerk je eerder klachten die op een soa kunnen wijzen, maak dan meteen een afspraak met je huisarts.

Kan je zwanger worden als het condoom scheurt of afglijdt?

Ja. Als je geen andere vorm van anticonceptie neemt, bijvoorbeeld de pil, is het risico op een zwangerschap reëel. Gebruik je geen betrouwbare anticonceptie, neem dan zo snel mogelijk de noodanticonceptie zoals de noodpil.