Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Geen zin in seks

Schommelingen in zin in seks zijn heel normaal. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom jij of je partner (of jullie beiden) tijdelijk geen - of veel minder - zin hebben in seks. Seksbehoeften veranderen ook naarmate je ouder wordt. Jongere mensen hebben doorgaans meer zin in seks. Maar dat betekent niet dat oudere mensen seks niet meer belangrijk kunnen vinden. Als jij of je partner, of jullie beiden, hier last van ondervinden dan is het goed er over te praten met een hulpverlener of een seksuoloog.

Moet je je zorgen maken als je minder vaak zin hebt in seks?

Zeker niet meteen. Tijdelijk geen zin hebben betekent in de meeste gevallen dat je door allerlei omstandigheden minder open staat voor seksuele prikkels. Misschien ben je te veel afgeleid door zorgen of stress. Of door een nieuwe uitdaging op je werk. Of door bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld de ziekte van je partner of je kind. Wanneer de problemen opgelost zijn zal meestal ook de zin in seks terugkomen. Maar wanneer geen zin in seks aanhoudt en jijzelf of je partner er onder gaat lijden kan je beter eens nagaan wat er aan te doen valt.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken voor geen zin in seks?

Er kunnen veel redenen zijn waarom je gedurende een korte of langere periode geen of een verminderde zin in seks hebt. We kunnen ze grosso modo opdelen in 3 domeinen:

  • Psychologische redenen: zorgen, spanningen, stress, angsten en onzekerheden, trauma, verdriet en rouw...
  • Medische redenen: chronische ziekten, effecten van operaties, bijwerkingen van medicatie, zwangerschapskwalen...
  • Familiale en relatieproblemen: conflicten met je partner, collega's, familieleden, kinderen, vrienden...

Wat kan je zelf doen om de zin in seks weer aan te wakkeren?

Ook al is het in sommige situaties niet evident:

  • Besteed aandacht aan elkaar. Trek tijd uit om samen iets leuks te doen.
  • Praat over je emoties met je partner.
  • Probeer een sfeer van intimiteit te creëren.

Je zal waarschijnlijk de neiging hebben om vooral stil te staan bij wat je niet kan voelen. Sta ook eens stil bij wat je wél nog voelt en fijn vindt. Als jullie proberen te vrijen, leg de lat dan niet te hoog.  Maak jezelf of je partner geen verwijten als het niet lukt om opgewonden te raken. Lukt het niet om er samen uit te komen dan is het raadzaam om contact op te nemen met een hulpverlener. Dat kan bijvoorbeeld je huisarts zijn, een hulpverlener verbonden aan een CAW of CGG, of een seksuoloog.

Ben je aseksueel als je geen zin hebt in seks?

Je bent niet noodzakelijk aseksueel als je geen zin hebt in seks. Aseksualiteit houdt in dat je totaal geen seksuele aantrekkingskracht voelt voor geen enkele persoon en op geen enkel moment. 'Echte' aseksualiteit is een vrij zeldzaam fenomeen. Ongeveer 1% van de volwassen bevolking valt in die categorie. Aseksualiteit wordt sinds kort een seksuele oriëntatie genoemd en zou daarmee op dezelfde lijn staan als hetero-, homo-, en biseksualiteit.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond een gebrek aan zin in seks vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.

 

(met dank aan Alexander Witpas, seksuoloog)

Doe mee aan een Europees onderzoek over seksuele gezondheid

Ben je man en heb je seks met mannen? 

Vul de bevraging van EMIS in. Het duurt ongeveer 25 minuten