Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Pijn bij het vrijen

Pijn bij het vrijen kan je relatie seksueel en emotioneel onder druk zetten. Het is een klacht die meestal bij vrouwen voorkomt, maar soms ook bij mannen. Er kunnen allerlei oorzaken zijn. De pijn situeert zich meestal vaginaal of aan de penis, maar er kunnen ook algemenere pijnklachten zijn (rug, heupen, benen...). Schaam je niet om erover te praten, zeker als je er regelmatig last van hebt. Je kan samen met je partner, met je arts of een andere hulpverlener, naar een oplossing zoeken.

Wat zijn de oorzaken van pijn bij het vrijen bij vrouwen?

Er kunnen zowel lichamelijke, relationele, als psychologische oorzaken zijn voor pijn bij het vrijen:

  • Lichamelijk: een vaginale infectie, een seksueel overdraagbare aandoening (soa), een aandoening aan de baarmoeder, pijn na een operatie, een knip na een bevalling,... zijn voorbeelden van lichamelijke oorzaken die pijn bij het vrijen kunnen geven. Ook na de menopauze kan pijn bij het vrijen ontstaan.
  • Relationeel: spanningen binnen je relatie, ontevredenheid over je seksleven of onervarenheid op gebied van seks kunnen ervoor zorgen dat je seksueel niet voldoende opgewonden wordt tijdens het vrijen en daardoor niet vochtig wordt. Penetratie kan dan pijnlijk zijn.
  • Psychologisch: negatieve gevoelens of ervaringen uit het verleden (bijvoorbeeld misbruik) kunnen het seksueel genieten in de weg staan waardoor je je niet kan overgeven aan genot en ontspanning. Soms komen vrouwen in een 'pijnspiraal' terecht: nadat ze eenmaal pijn bij het vrijen hebben ervaren zijn ze zo gespannen dat ze bij een volgende vrijpartij opnieuw pijn ervaren.

Kunnen ook mannen last hebben van pijn bij het vrijen?

Zeker, al komt het minder vaak voor. Bij mannen is de pijn meestal lichamelijk en situeert die zich in de penis of aan de eikel. Pijn kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door:

  • ontstekingen door soa's
  • irritatie of overgevoeligheid van de eikel
  • een te nauwe voorhuid of een te kort toompje 
  • kromstand van de penis
  • uitstellen of tegenhouden van het orgasme ('blauwe ballen')

Wat kan je doen als je last hebt van pijn bij het vrijen?

Pijn bij het vrijen is altijd een teken dat er iets mis is. Hou het probleem niet voor jezelf en bespreek het met je partner. Ook zij of hij beleeft er immers geen plezier aan wanneer vrijen voor jou onprettig is. Laat het probleem niet aanmodderen tot je zin in seks helemaal verdwijnt. Zelf kan je meestal niet uitvissen wat de oorzaak van het probleem is.  Daarom doe je er beter aan met de klacht naar de huisarts te gaan of maak een afspraak met een seksuoloog.

Neem deel aan een studie over relaties

Heb je een relatie? Ben je single? Holebi+, trans of hetero?

Vul de bevraging van van de Universiteit Gent in. Het duurt ongeveer 20 minuten
Elke_Relatie_Telt_Promotie_Onderzoek