Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Soa staat voor een seksueel overdraagbare aandoening, een andere term is seksueel overdraagbare infectie. De term geslachtsziekte wordt niet meer gebruikt omdat je niet noodzakelijk ziek wordt van een soa. Het gaat om een aandoening die via seksueel contact kan worden overgedragen. De meeste soa's zijn behandelbaar. Tegen de meeste soa's kun je je ook beschermen.

Soa-symptomen soms niet herkenbaar: laat je testen

Er bestaan veel verschillende soa's. De meeste soa's gaan gepaard met herkenbare symptomen. Maar er zijn ook soa's waarmee je kunt rondlopen zonder dat je het merkt, zoals chlamydia. Wil je het condoom weglaten in een nieuwe relatie of had je onlangs seks zonder condoom? Laat je dan testen

Tegen de meeste soa's kun je je beschermen

Voor de meeste soa's bestaat er een behandeling. Toch is het belangrijk om je te beschermen. Want sommige soa's kunnen ernstige gevolgen hebben. Bescherm jezelf en je partner door een condoom te gebruiken bij seksuele contacten of door je te laten vaccineren. Ook door orale seks kun je worden besmet met een soa.

Soa's komen niet bij iedereen evenveel voor

Hoe groot het risico is op besmetting met een soa, is onder meer afhankelijk van de verspreiding ervan in een bevolkingsgroep. Hiv komt bijvoorbeeld veel voor bij homomannen en bij migranten uit Sub-Saharaans Afrika. Hetero's lopen dan weer meer risico op besmetting met chlamydia.

Nieuwe relatie?

Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.

Lees meer