Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Soa staat voor een seksueel overdraagbare aandoening, een andere term is geslachtsziekte. Het gaat om een aandoening die via seksueel contact overgedragen kan worden. De meeste soa's zijn behandelbaar. Tegen de meeste soa's kan je je ook beschermen.

Soa-symptomen soms niet herkenbaar: laat je testen

Er bestaan veel verschillende soa's. De meeste soa's gaan gepaard met herkenbare symptomen. Maar er zijn ook soa's waarmee je rond kan lopen zonder dat je het merkt, zoals chlamydia. Wil je het condoom weglaten in een nieuwe relatie of had je recent seks zonder condoom? Laat je dan testen

Tegen de meeste soa's kan je je beschermen

Voor de meeste soa's bestaat er een behandeling. Toch is het belangrijk je te beschermen. Want sommige soa's kunnen ernstige gevolgen hebben. Bescherm jezelf en je partner door een condoom te gebruiken bij seksuele contacten of door je te laten vaccineren. Ook door orale seks kan je besmet worden met een soa.

Soa's komen niet bij iedereen evenveel voor

Hoe groot het risico op besmetting met een soa is, is onder meer afhankelijk van de verspreiding ervan in een bevolkingsgroep. Hiv komt bijvoorbeeld veel voor bij homomannen. Hetero's lopen dan weer meer risico op besmetting met chlamydia.