Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa)

microscopisch beeld van de bacterie die gonorroe veroorzaakt

Een soa staat voor een seksueel overdraagbare aandoening, een andere term voor geslachtsziekte. Het gaat om een aandoening die via seksueel contact overgedragen kan worden. De meeste soa's zijn behandelbaar. Tegen de meeste soa's kan je je ook beschermen.

Soa-symptomen soms niet herkenbaar: laat je testen

Er bestaan veel verschillende soa's. De meeste soa's gaan gepaard met herkenbare symptomen. Maar er zijn ook soa's waarmee je rond kan lopen zonder dat je het merkt. Wil je het condoom weglaten of had je recent een onbeschermd seksueel contact? Laat je testen

Tegen de meeste soa's kan je je beschermen

Voor de meeste soa's bestaat er een behandeling. Toch is het belangrijk je te beschermen tegen soa's. Want sommige soa's kunnen ernstige gevolgen hebben. Want je kan een soa hebben zonder het te weten. Het is bovendien perfect mogelijk om je tegen de meeste soa's te beschermen. Door een condoom te gebruiken bij seksuele contacten of door je te laten vaccineren bijvoorbeeld.

Soa's komen niet bij alle groepen evenveel voor

Hoe groot het risico op besmetting met deze of gene soa is, is onder meer afhankelijk van de verspreiding ervan. Hiv komt bijvoorbeeld veel voor bij homomannen. Deze groep heeft een groter risico op hiv-besmetting bij onbeschermde seksuele contacten. Hetero's lopen dan weer meer risico op besmetting met chlamydia.