Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Gonorroe (druiper)

microscopisch beeld van de bacterie die gonorroe veroorzaakt

Gonorroe, beter gekend als druiper, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Verantwoordelijk voor deze soa is een bacterie die zich bij mannen in de urineleider nestelt. Het gevolg is een hevige ontsteking van de urinebuis. Die zorgt meestal voor hevige pijn bij het plassen en overvloedige, geelgroene afscheiding uit de penis: de 'druiper'. 

Wat zijn de symptomen van gonorroe bij mannen?

Mannen hebben in 90% van de gevallen klachten! In de meeste gevallen verschijnen de symptomen een dag of 2 na de besmetting. Veel voorkomende klachten zijn:

  • overvloedige, geelgroene afscheiding uit de penis;
  • hevige pijn tijdens het plassen;
  • bloedverlies uit de penis;
  • pijnlijke stoelgang of een gewijzigd stoelgangpatroon na anale seks;
  • een amandelonsteking na orale seks.

Wat zijn de symptomen van gonorroe bij vrouwen?

Meestal zijn er geen duidelijke klachten. De meest voorkomende klacht is een vaginale afscheiding met etterig groen vocht. Andere mogelijke symptomen zijn:

  • bloedverlies na penetratie;
  • pijn tijdens het vrijen;
  • een ander menstruatiepatroon;
  • een ontstoken aarsstreek na anale seks;
  • een amandelonsteking na orale seks.

Hoe wordt gonorroe opgespoord?

Als je denkt dat je besmet bent met gonorroe, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts. Meestal zijn de symptomen bij mannen zo duidelijk dat een specifieke test niet nodig is.  Wanneer de symptomen wat minder ernstig zijn, kan de aandoening opgespoord worden via een urinestaal. Gonorroe is een soa die automatisch getest wordt wanneer je een algemene soa-test laat doen. 

Hoe kan je gonorroe voorkomen?

De beste manier om je tegen gonorroe te beschermen is een condoom te gebruiken bij elk seksueel contact. Daardoor ben je bijna volledig beschermd tegen een besmetting.

Hoe wordt gonorroe behandeld?

De bacterie die gonorroe veroorzaakt, wordt bestreden door middel van een injectie met een specifieke antibiotica. Na een week volgt een controleonderzoek en als alles goed is, ben je ook niet meer besmettelijk. Er is echter een groot probleem: door overmatig gebruik van antibiotica in het algemeen dreigt gonorroe resistent te worden tegen de huidige medicatie. Dit maakt dat gonorroe steeds moeilijker te behandelen is.

Moet je sekspartner verwittigd worden?

Ja! Gonorroe is zo besmettelijk dat artsen aannemen dat je andere sekspartner(s) van de laatste 6 weken ook besmet zijn en mee behandeld moeten worden. Zelfs als ze geen symptomen hebben. Dit is van groot belang om nieuwe besmettingen te voorkomen. Bovendien zou je zelf - als je sekspartner(s) niet behandeld worden- herbesmet kunnen worden. Doe je dit liever niet? Bespreek dit dan met je arts. Die kan dan je sekspartners verwittigen zodat jij anoniem blijft.

Wat zijn de gevolgen als gonorroe niet behandeld wordt?

De gevolgen kunnen zeer ernstig zijn. Vooral bij vrouwen. Het kan leiden tot een ontsteking van de baarmoeder of verkleving van de eileiders (PID). Er ontstaan problemen bij het zwanger worden of het kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap veroorzaken. De bacterie kan zich verder verspreiden in de buikholte en ook de lever aantasten. Bij mannen zijn de gevolgen niet zo ernstig.  Wel kan de bacterie een ontsteking geven van de prostaat, bijbal of testis.