Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De groeispurt

jong tienerkoppeltje in de groeispurt omhelzen elkaar voor boom

In de puberteit gaat het lichaam heel sterk groeien, daarom noemen we het een ‘spurt’. Zowel ouders als jongeren kunnen zich heel onwennig voelen bij al die veranderingen. Het kan een hele geruststelling zijn als je weet wat er zoal te gebeuren staat.

Wanneer begint de groeispurt?

De groeispurt begint het eerst bij meisjes, rond het 10e jaar. Bij jongens komt de groeispurt pas rond 12 jaar. De jongens worden dus even ingehaald in lengte, maar uiteindelijk worden jongens langer.

Hoe verloopt de groeispurt?

Niet alle lichaamsdelen groeien even snel. Eerst groeien hoofd, handen en voeten. Dan volgen de armen en de benen. De romp is als laatste aan de beurt. Binnen elk lichaamsdeel zijn er ook nog een keer grote verschillen. In het aangezicht bijvoorbeeld groeien de kaaksbeenderen en de mond sneller dan het voorhoofd. De verhoudingen zijn dus even uit balans. Dat geeft aan puberjongens en -meisjes hun soms slungelige voorkomen.

Wat is 'de baard in de keel'?

Dat zeggen we over jongens wanneer hun stem dieper en zwaarder wordt. In de puberteit groeit het strottenhoofd van jongens hard. Daardoor worden de stembanden opgerekt. De spieren rond de stembanden moeten zich aanpassen en in het begin kan de stem dan overslaan.

Mijn puber is zo onzeker, kan ik helpen?

Al die snelle veranderingen maken pubers erg onzeker over hun lichaam. Ze vergelijken zichzelf voortdurend met vrienden of mediasterren. 'Ben ik wel normaal?' vragen ze zich af. Als ouder kan je je kind ondersteunen met degelijke informatie. In de boekhandel of bieb vind je een ruim aanbod aan boeken over puberteit, voor pubers zelf en voor hun ouders. 'Tag' is de naam van een brochure die Sensoa speciaal maakte voor opgroeiende jongens en meisjes.

Nieuwe relatie?

Doe een soa-test bij je huisarts voor je zonder condoom vrijt.

Lees meer