Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Menstruatie

Inwendige vrouwelijke geslachtsorganen en menstruatie

Menstruatie treedt op als de eicel niet werd bevrucht. Het baarmoederslijmvlies dat zich had klaargemaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel, wordt afgestoten. Dat gaat gepaard met bloedverlies.

Hoe ziet het menstruatiepatroon eruit?

De gemiddelde vrouw menstrueert 3 tot 7 dagen en verliest in die periode zo'n 50 ml bloed. Dat is de inhoud van een klein espressokopje. Het bloedverlies is het grootst tijdens de eerste 3 dagen. Daarna neemt de hoeveelheid bloedverlies af. 

Wat zijn veel voorkomende klachten bij menstruatie? 

Sommige vrouwen hebben vóór de menstruatie last van het premenstrueel syndroom (PMS). Tijdens de menstruatie zelf kun je last hebben van pijn en krampen. Dat is normaal. Heb je veel last van klachten, vraag dan raad aan je huisarts

Hygiëne tijdens de menstruatie

Tampons of maandverband kunnen het bloed tijdens de menstruatie absorberen. Verwissel ze om de paar uur (drie of vier keer per dag). Qua hygiëne is er geen verschil tussen tampons en maandverband. Kies datgene waar jij je het best bij voelt. Beide heb je in allerlei merken, maten en soorten. De prijs kan sterk verschillen. Gooi gebruikte tampons en maandverband nooit in het toilet. Was ook je handen voor je een tampon inbrengt. 

De menstruatiecup of 'mooncup' is een herbruikbaar alternatief voor tampons en maandverband. Het is een kelkje uit siliconen dat je tijdens elke menstruatie in je vagina inbrengt om het menstruatuebloed op te vangen (in plaats van te absorberen). Als de menstruatiecup vol is, verwijder je hem door een vinger langs de zijkant te drukken en de vacuüm zuigkracht te verbreken. Daarna kun je de cup verwijderen door aan het steeltje aan de onderkant te trekken. Het menstruatiebloed giet je in het toilet en de cup spoel je af. Daarna kun je hem opnieuw inbrengen. De menstruatiecup beschermt niet tegen soa's of zwangerschap.

Onregelmatige menstruatie

Bij jonge meisjes is het de eerste jaren normaal dat de menstruatiecyclus onregelmatig is. Als je geen anticonceptie neemt, is een ovulatiebloeding op het moment van de eisprong – een beetje bloedverlies twee weken voor de menstruatie – ook normaal.

Bij een onregelmatige menstruatie menstrueer je bijvoorbeeld eens na twintig dagen, daarna na vijf dagen en dan weer na twaalf dagen. Verschillende factoren kunnen de cyclus ontregelen. Bijvoorbeeld stress of angst om zwanger te worden kan de menstruatie sneller doen doorkomen of net langer doen uitblijven. Ook veel en intensief sporten of veel afvallen in korte tijd kan ervoor zorgen dat de menstruatie uitblijft.

Tussentijdse bloedingen

Tussentijds bloedverlies tussen de menstruaties door, kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld doordat je de pil of een spiraaltje gebruikt (doorbraakbloedingen of 'spotting'). Of het kan gaan om contactbloedingen, als het bloedverlies optreedt na het vrijen. Ook een afwijking of ontsteking van de baarmoeder of baarmoedermond kunnen de oorzaak zijn.

Veelal is tussentijds bloedverlies onschuldig. Een menstruatiekalender waarop je aanduidt wanneer je bloedverlies hebt en hoe hevig dat is, kan helpen. Als je je zorgen maakt, ga dan langs je huisarts

Lees meer over bloedingen tijdens de menstruatiecyclus.

Wanneer ga je het best naar de huisarts?

Raadpleeg je huisarts als je:

  • veel last hebt van tussentijdse bloedingen
  • heel pijnlijke menstruatie hebt
  • overvloedig veel bloed verliest (meer dan 80 ml)
  • heel weinig bloed verliest of minder dan drie dagen bloed verliest
  • langer dan twee maanden niet menstueert
  • last hebt van een zeurende pijn die al aanwezig is voor de menstruatie en die verergert tijdens de menstruatie

Welk effect heeft de menopauze op het menstruatiepatroon?

Zodra je in de menopauze zit, menstrueer je niet meer. In de overgangsperiode, de periode die aan de menopauze voorafgaat, menstrueer je veel minder regelmatig (de ene maand wel, de andere niet). Soms blijft de menstruatie twee of drie maanden uit. De menopauze treedt bij de meeste vrouwen op tussen 45 en 55 jaar.

Seks tijdens de menstruatie

Vrijen tijdens de menstruatie is perfect mogelijk. Let wel: als je geen anticonceptie neemt, kun je tijdens de menstruatie zwanger worden.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de menstruatie vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over vruchtbaarheid en zwangerschap. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
  • Gynaecoloog: informatie over alle thema's die met gezondheidszorg voor vrouwen te maken hebben, inclusief vruchtbaarheid, zwangerschap en bevalling.