Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Woordenlijst: woorden die starten met 'c'

CD-4 cellen

Soort witte bloedcellen die deel uitmaken van het afweersysteem. Ze verdedigen ons tegen infecties en tumoren. Spelen een grote rol bij hiv.

Chatten

Een gesprek voeren via internet. 2 of meer personen sturen om beurt korte teksten naar elkaar. Die teksten verschijnen meteen op het beeldscherm van de ander(en).

Clitoris

Heel gevoelig seksueel orgaantje van de vrouw waar de kleine schaamlippen samenkomen. Stimulering ervan kan leiden tot een orgasme.

Coïtus

Penetratie of geslachtsgemeenschap. Inbrengen van de penis in erectie in de vagina.

Coïtus interruptus

Onderbreken van de penetratie. Terugtrekken van de penis uit de vagina, net voor de zaadlozing.

Combinatiepil

Anticonceptiemiddel in de vorm van een pil waarin 2 kunstmatige hormonen verwerkt zijn: oestrogeen en progestageen.

Combinatietherapie

Combinatie van medicijnen (cocktail) om het hiv-virus zodanig te onderdrukken dat het niet meer detecteerbaar is in het bloed.

Coming out

Andere term voor 'uit de kast komen'. Moment waarop je aan je omgeving vertelt dat je homo, lesbisch, bi, of transgender bent.

Confirmatietest

Deze test gaat specifiek op zoek naar antistoffen tegen hiv. Wordt gebruikt wanneer de klassieke Elisa-test positief is.

Cunnilingus

Beffen. Vorm van orale seks waarbij de vulva wordt gestimuleerd met de mond of de tong.

Cyberpesten

Pesten op het internet door het plaatsen van kwetsende, bedreigende teksten, foto's, video's of persoonlijke gegevens. Het gebeurt vaak anoniem.

Cyberseks

Ervaren van virtuele seks zonder enige vorm van aanraking. Dit kan via internet, door downloaden van erotisch materiaal, bekijken van beelden via webcam of chatten.

Cyclus

De (menstruatie)cyclus start op de 1ste dag van de menstruatie en eindigt de dag voor de volgende menstruatie. Een gemiddelde cyclus is 28d.