Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Woordenlijst: woorden die starten met 's'

Scrotum

Balzak. Is de huidzak die de teelballen en de bijballen omgeeft en beschermt.

Seksuele dienstverlening

Seksuele dienstverlening biedt ondersteuning bij intieme en seksuele vragen van ouderen of mensen met een beperking, door een professionele dienstverlener. Seksuele dienstverlening vertrekt vanuit een zorgmodel, waarbij eerst wordt nagegaan welke noden je hebt. Het vindt plaats binnen een duidelijk afgebakend werkkader en vergt professionele kennis, expertise en attitude.

Seksuele oriëntatie

Seksueel en emotioneel aangetrokken zijn tot personen van de eigen, de andere of beide seksen. Ook seksuele geaardheid of voorkeur genoemd.

Seksuoloog

Hulpverlener gespecialiseerd in het begeleiden en adviseren bij problemen rond intimiteit en seksualiteit.

Sexting

Verspreiden of delen van seksueel getinte foto's of berichten via mobiele telefoons of andere mobiele media.

Single

Iemand die - al dan niet bewust - geen partner heeft. Dit kan iemand zijn die nog vrijgezel, gescheiden of weduwe/weduwnaar is.

Sneltest

Een hiv-test waarbij het gesprek, de bloedafname en de uitslag binnen het uur gebeuren. Deze test kan vanaf 6 weken na het risico.

Soa

Seksueel overdraagbare aandoening. Elk seksueel contact (oraal, vaginaal, anaal) is in meer of mindere mate een risico op soa-infectie.

Soixante-neuf

Vorm van orale seks. Seksstandje waarbij de partners elkaar tegelijkertijd oraal bevredigen.

Speculum (eendenbek)

Instrument dat een arts gebruikt om de vagina en baarmoederhals van een vrouw te onderzoeken. Het speculum (of eendenbek) wordt in de vagina ingebracht om ruimte te maken tussen de voor- en achterwand van de vagina.

Spotting

Als je tussen je menstruaties een beetje bloed verliest, dan wordt dit spotting genoemd. Als je veel bloed verliest, is het een doorbraakbloeding.

Stalking

Herhaaldelijk en opzettelijk lastigvallen van een persoon. Meestal gepleegd door een ex-partner of afgewezen minnaar.

Standaardmaatregelen

Basisadviezen voor contact met bloed en lichaamsvocht die de overdracht van ziektekiemen voorkomen. Bijvoorbeeld het gebruik van handschoenen.

Swingers

Koppels die een intieme vriendschap hebben met andere koppels. Ze ontmoeten elkaar meestel in parenclubs.