Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Woordenlijst: woorden die starten met 'v'

Vagina

Schede. Inwendig deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan waarin de penis penetreert en waarlangs menstruatiebloed wordt afgevoerd.

Vaginale droogte

Gebrek aan voldoende vochtproductie in de vagina. Symptomen: jeuk, irritatie, pijn tijdens het vrijen. Ongeveer 1 op 3 vrouwen heeft er last van.

Vasectomie

Sterilisatie bij mannen. Bij deze ingreep worden de zaadleiders doorgeknipt. De uiteinden worden vervolgens dichtgeschroeid.

Vensterperiode

Tijd tussen de besmetting en het moment waarop deze besmetting kan worden opgespoord door een test.

Venusheuvel

Schaamheuvel. Gebied boven het schaambeen waar schaamhaar groeit. Het gebied voelt zacht aan door aanwezig vetweefsel.

Verkrachting

Ongewenst seksueel binnendringen in iemands lichaam. Met om het even welk lichaamsdeel of voorwerp. In om het even welke lichaamsopening.

Vibrator

Sekspeeltje. Apparaatje, meestal in de vorm van een penis, dat trilt en dient om seksueel opgewonden te raken. Kan vaginaal of anaal ingebracht worden.

Virus

Microscopisch klein organisme dat in de cellen van de gastheer zit. Daarin geeft het zijn DNA af en begint het zich te vermenigvuldigen.

Voyeurisme

Seksueel opgewonden raken door het bekijken van handelingen of seksueel gedrag van anderen zonder zelf gezien te worden.

Vulva

Uitwendig deel van het vrouwelijk geslachtsorgaan. Bevat de schaamheuvel, de schaamlippen, de clitoris en de vagina-opening.