Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Woordenlijst: woorden die starten met 'z'

Zaadcel

Spermatozoïde. Geslachtscel van de man, die een vrouwelijke eicel kan bevruchten.

Zaadleider

Deel van de inwendige mannelijke geslachtsdelen. Leidt de zaadcellen vanuit de bijbal naar de prostaat, waar dan sperma wordt aangemaakt.

Zaadlozing

Ejaculatie. Het moment waarop zaad/sperma uit de penis spuit of druppelt tijdens het klaarkomen.

Zaadvocht

Kleverige vloeistof die wordt aangemaakt in de prostaat en via de ejaculatie wordt uitgestoten. Hierin zitten de zaadcellen.

Zelftest

Een hiv-test of soa-test die je via internet kan bestellen om jezelf thuis te testen. De uitslag van deze testen is onbetrouwbaar!

Zuigcurettage

Een (zuig)curettage is een chirurgische ingreep waarbij de baarmoeder wordt schoongemaakt bij een ongewenste zwangerschap of miskraam. Overblijfselen van de moederkoek of baarmoederslijmvlies worden daarbij verwijderd.

Zuurtegraad

Goede bacteriën zorgen voor een optimale zuurtegraad in de vagina. Zij onderdrukken vreemde stoffen zoals bijvoorbeeld schimmels.

Zwangerschapshormoon

Hormoon (hCG) dat wordt aangemaakt zodra een eicel bevrucht is. Het zorgt ervoor dat de bevruchte eicel zich verder ontwikkelt van embryo tot baby.

Zwangerschapstest

Test om te weten of je al dan niet zwanger bent. De meeste tests bestaan uit een teststrip die enkele seconden in urine wordt gedompeld.

Zygote

Bevruchte eicel.