Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Lichaam

Kennis van je geslachtsdelen, hun functie en hun ligging is erg belangrijk voor je seksleven. Zorgen voor je intieme hygiëne maakt niet alleen seks fijner maar helpt ook om problemen te voorkomen. Zoals een vaginale infectie of blaasontsteking.

Mannelijke geslachtsdelen

De penis en balzak vormen de uitwendige geslachtsorganen. De inwendige geslachtsdelen bij de man zijn: de teelballen, de bijballen, de prostaat, de zaadleiders, de zaadblaasjes en de kliertjes van Cowper.

Vrouwelijke geslachtsdelen

De uitwendige geslachtsdelen bij de vrouw zijn de borsten en de vulva. De vulva bestaat uit de buitenste en binnenste schaamlippen, de clitoris en het voorhof. De inwendige geslachtsdelen zijn: de vagina, de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. 

Clitoris

De clitoris is méér dan dat gevoelig knobbeltje in de vulva dat bij stimulatie voor een orgasme kan zorgen. Het grootste deel van de clitoris is uitwendig niet zichtbaar.

G-plek

De G-plek is een uiterst gevoelig plekje in de voorwand van de vagina. Maar dat is niet bij alle vrouwen zo. Daarom is er twijfel of de G-plek wel bestaat. 

Intieme hygiëne

Voor het wassen van de vulva gelden specifieke regels, want de zuurtegraad raakt makkelijk verstoord. Ook voor het wassen van de penis zijn er aandachtspunten. 

Vaginale infectie

Een vaginale infectie is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa), ook al lijken de symptomen er op. Lees hoe je vaginale infecties kan voorkomen.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking  volgt soms na seks als je niet gaat plassen. Het is makkelijk te voorkomen en te behandelen.