Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vrijen

Vrijen kan erg variëren: van seksueel getint knuffelen tot het hebben van geslachtsgemeenschap. Maar hoeveel vrijtechnieken en variaties er ook zijn, met elkaar praten en elkaar aandacht geven is even belangrijk voor een fijn seksleven.

Verleiden

Verleiden is een vorm van contact maken in de hoop dat er een intieme band ontstaat met de ander. Er zijn tips die je kans op slagen kunnen doen stijgen. Verleiden houdt ook een risico op afwijzing in. Daar hou je best rekening mee.

Voor- en naspel

Kussen en strelen, knuffelen en masseren... Het kan allemaal bij het voorspel, de fase die dient om lust op te wekken. Maar ook bij het naspel mag er nog gekust, gestreeld en geknuffeld worden.

Kussen

Kussen kan heel opwindend zijn en er bestaan eindeloos veel alternatieven voor de traditionele mond- of tongkus.

Masturbatie

Masturbatie - of zelfbevrediging - is heel normaal voor zowel vrouwen als mannen. Ook als je een relatie hebt. Masturbatie  gebeurt meestal met de hand, maar je kan er ook attributen bij gebruiken.

Pijpen en beffen

Twee technieken waarbij de mond, tong en lippen gebruikt worden om de geslachtsdelen van de partner te prikkelen. Veel mannen en vrouwen houden ervan, anderen minder of helemaal niet.

Vaginale seks

Voor vaginale seks bestaan heel wat termen: penetratie, geslachtsgemeenschap, neuken, coïtus.... De techniek laat veel variatie toe, al is er zeker niets mis met 'gewone' seks.

Anale seks

Anale seks is een verzamelnaam voor alle technieken waarbij de aars op de een of andere manier geprikkeld wordt. Sommige stellen, zowel hetero als holebi, houden ervan, andere minder of helemaal niet.

Seksstandjes

De missionarishouding, het amazonestandje, de lepeltjeshouding en 'op z'n hondjes' zijn de klassieke standjes. Er bestaan veel varianten op. Alle seksstandjes hebben hun voor- en nadelen, maar het juiste standje is dat waar jij en je partner je het best bij voelen.

Seksspeeltjes

Seksspeeltjes bestaan in allerlei soorten en vormen. Ze prikkelen de fantasie en kunnen voor variatie zorgen in je seksleven.

De gemiddelde vrijpartij

Hoe vaak en hoe lang vrijen koppels? En hoe lang duurt een gemiddelde vrijpartij?

Tips voor een fijn seksleven

Een goede techniek en veel variatie is geen garantie voor een fijn seksleven. Praten over wensen, verlangens en verwachtingen, aandacht geven aan elkaar en zorgen voor de juiste sfeer zijn even belangrijk. 

Seksuele sleur in relaties

Klachten over een saai of eentonig seksleven komen vooral voor bij koppels die al lang(er) samen zijn. Als dit voor één van de partners een probleem is kan het helpen om te variëren en te experimenteren met seks. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond vrijen vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.