Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Genitale verminking

Bij genitale verminking – of vrouwenbesnijdenis – wordt bij een meisje of jonge vrouw een deel van de uitwendige geslachtsdelen weggesneden. De ingreep is strafbaar in ons land, samen met andere schadelijke praktijken die worden uitgevoerd in het kader van een traditie, cultuur of religie.

Wat houdt genitale verminking juist in?

Er bestaan lichtere en zware vormen van genitale verminking. Bij de lichtere vormen gaat het om het gedeeltelijk wegsnijden van de clitoris, maar soms wordt de clitoris ook helemaal weggesneden. Bij zware vormen worden naast de clitoris ook de binnenste en/of buitenste schaamlippen gedeeltelijk of helemaal weggesneden. Soms worden de schaamlippen nadien dichtgemaakt om de vaginale opening te verkleinen of bedekken. Genitale verminking vindt meestal plaats bij meisjes tussen vier en veertien jaar.

Wat zijn de gevolgen van genitale verminking?

Genitale verminking kan erg verstrekkende gevolgen hebben, zowel tijdens de ingreep als op langere termijn. Naast het risico op lichamelijke complicaties houden heel wat meisjes en jonge vrouwen er een psychisch trauma aan over en krijgen ze te maken met seksualiteits- en zwangerschapsproblemen.

Wordt genitale verminking in ons land uitgevoerd?

Artsen zullen in ons land zeker weigeren om deze ingreep uit te voeren. Vrouwenbesnijdenis vindt vooral plaats in Afrika en (sommige delen van) Azië. Maar meisjes met familie in landen waar genitale verminking plaatsvindt, lopen soms het risico om alsnog te worden besneden. De ingreep wordt dan uitgevoerd terwijl het meisje op 'vakantie' is in het land van de familie.

Welke straf staat er op genitale verminking?

Genitale verminking is verboden in alle westerse landen. In België bedraagt de gevangenisstraf drie tot zeven jaar. Om tegen te gaan dat meisjes in het buitenland worden besneden, is ook een poging tot genitale verminking strafbaar in ons land. De straf daarvoor kan oplopen van acht dagen tot één jaar opsluiting. Zowel de ouder(s) als degene die de besnijdenis uitvoert, riskeert om te worden vervolgd.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond genitale verminking vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over en onderzoek na seksueel misbruik. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
  • Politie: als je slachtoffer bent van seksueel misbruik, bel het noodnummer 101 of ga langs bij een politiekantoor in je buurt.
  • Centra voor Algemeen Welzijnswerk: bij een CAW in je buurt kan je terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis. Je vindt er ook de centra voor slachtofferhulp en voor crisisopvang.
  • Psycholoog: ondersteuning bij geestelijke gezondheids- of verwerkingsproblemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.
  • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.
  • UEFGM leerplatform: e-learning leerplatform voor professionals dat informatie en praktisch advies biedt over vrouwelijke genitale verminking.