Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Parafilieën

Parafilieën worden in de volksmond nog vaak 'seksuele perversies' genoemd. Ze zijn niet strafbaar zolang alle (seks)partners ermee instemmen. De strafwet treedt wel op wanneer het seksueel gedrag de rechten van anderen schendt of de openbare zedelijkheid in het gedrang brengt.

Welke parafilieën zijn niet strafbaar?

Er bestaan heel wat parafilieën, te veel om op te noemen. De meeste zijn niet strafbaar. Ze hebben meestal moeilijke namen als urolagnie (plasseks), gerontofilie (ouderenseks), fetisjisme (seks met voorwerpen), ... De medische wereld beschouwt ze als stoornissen in het seksuele verlangen. Ze veroorzaken sterke seksuele opwinding, waardoor een persoon altijd opnieuw dit seksuele gedrag gaat stellen.

Welke parafilieën zijn strafbaar?

  • pedofilie: zich seksueel aangetrokken voelen als volwassene tot kinderen of jongeren (meisjes of jongens)
  • exhibitionisme: seksuele opwinding ervaren door het in het openbaar tonen van de geslachtsdelen aan anderen
  • voyeurisme: opgewonden worden van het begluren van de seksuele activiteiten van andere personen
  • frotteurisme: seksueel opgewonden raken door anderen ongewenst en zonder toestemming aan te raken
  • zoöfilie: opwinding ervaren door seksuele contacten met dieren

Is sadomasochisme strafbaar?

Sadomasochisme, kortweg SM of BDSM (bondage, dominantie, onderwerping, masochisme), is een manier om seksualiteit te beleven. Bij BDSM staat pijn doen of pijn ondergaan, controle hebben of controle loslaten en een dominerende of onderwerpende rol aannemen centraal. Sommigen houden van BDSM omdat het je toelaat de controle en verantwoordelijkheid aan iemand anders over te dragen. De controle loslaten voelt bevrijdend aan. 

BDSM is niet strafbaar zolang alle partners ermee instemmen en meerderjarig zijn. Het seksspel mag geen lichamelijke schade toebrengen. Mondt het uit in ongewenst seksueel gedrag of zelfs sadisme, dan kan het slachtoffer de pleger aangeven bij de politie. 

Welke straffen staan er op parafilieën?

Pedofilie wordt door de wet het zwaarst bestraft. De straf zal afhangen van de ernst en de duur van de feiten en de leeftijd van het slachtoffer. De bestraffing is gebaseerd op de rechtspraak over 'aanranding van de eerbaarheid' of 'verkrachting'. Andere strafbare parafilieën vallen meestal onder 'openbare schennis van de goede zeden'.

Meer informatie of hulp nodig?

Vraag meer informatie of hulp rond parafilieën bij de politie: ga langs bij een politiekantoor in je buurt, of bel het nummer 101 in geval van nood.