Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag beantwoordt niet aan de kenmerken van gezond seksueel gedrag. Het komt voor in allerlei vormen en op allerlei plaatsen. Zowel binnen als buiten het gezin, op het werk, in het verenigingsleven, op openbare plaatsen ... Welke vormen komen het vaakst voor?

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is de overkoepelende naam voor alle gedrag waarbij iemand tegen haar of zijn wil wordt overgehaald, beïnvloed, gemanipuleerd, gechanteerd of gedwongen tot seks. Daarbij wordt geen rekening gehouden met één of meer kenmerken van gezonde seks: toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, zelfrespect en seks die is aangepast aan de context en de ontwikkelingsfase. Er zijn lichtere en ernstiger vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De plegers kunnen zowel bekenden als onbekenden zijn.

Welke vormen komen het vaakst voor?

  • Seksueel misbruik binnen de familie (intrafamiliaal geweld) komt het vaakst voor. Het gaat vooral om (seksueel) partnergeweld en incest.
  • Seksueel grensoverschrijdend gedrag buiten de familie (extrafamiliaal geweld) komt minder vaak voor. Het gaat om aanrandingen, verkrachtingen, exhibitionisme ... Het treft 1 op de 200 personen en veel meer vrouwen dan mannen.
  • Seksuele intimidatie op het werk komt ook vaak voor. Volgens onderzoek worden 6 op de 100 werknemers er het slachtoffer van.

Volgens onderzoek heeft bijna 1 op de 10 vrouwen en ruim 3 op de 100 mannen ooit seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Vaker in de jeugdjaren (onder 18 jaar) dan op volwassen leeftijd. Onderzoekers veronderstellen dat de cijfers in de werkelijkheid nog hoger liggen.

Wat is kenmerkend voor seksueel misbruik?

Bij seksueel misbruik spelen afhankelijkheid en macht een grote rol. Kenmerkend voor seksueel misbruik is dat er géén toestemming is tot seks, dat het gedrag wordt afgedwongen en dat er een leeftijdsverschil of machtsonevenwicht is. Het misbruik kan ook gepaard gaan met fysieke dwang, zoals verplichten tot masturbatie of orale bevrediging. Niet alleen kinderen en jongeren, maar ook volwassenen kunnen slachtoffer worden van seksueel misbruik.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksueel grensoverschrijdend gedrag vind je bij: