Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag beantwoordt niet aan de kenmerken van gezond seksueel gedrag. Het komt voor in allerlei vormen en op allerlei plaatsen. Zowel binnen als buiten het gezin, op het werk, in het verenigingsleven, op openbare plaatsen ... Welke vormen komen het vaakst voor?

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is de overkoepelende naam voor alle gedrag waarbij iemand tegen haar of zijn wil wordt overgehaald, beïnvloed, gemanipuleerd, gechanteerd of gedwongen tot seks. Daarbij wordt geen rekening gehouden met één of meer kenmerken van gezonde seks: toestemming, vrijwilligheid, gelijkwaardigheid, zelfrespect en seks die is aangepast aan de context en de ontwikkelingsfase. Er zijn lichtere en ernstiger vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De plegers kunnen zowel bekenden als onbekenden zijn.

Welke vormen komen het vaakst voor?

 • Seksueel misbruik binnen de familie (intrafamiliaal geweld) komt het vaakst voor. Het gaat vooral om (seksueel) partnergeweld en incest.
 • Seksueel grensoverschrijdend gedrag buiten de familie (extrafamiliaal geweld) komt minder vaak voor. Het gaat om aanrandingen, verkrachtingen, exhibitionisme ... Het treft 1 op de 200 personen en veel meer vrouwen dan mannen.
 • Seksuele intimidatie op het werk komt ook vaak voor. Volgens onderzoek worden 6 op de 100 werknemers er het slachtoffer van.

Volgens onderzoek heeft bijna 1 op de 10 vrouwen en ruim 3 op de 100 mannen ooit seksueel grensoverschrijdend gedrag meegemaakt. Vaker in de jeugdjaren (onder 18 jaar) dan op volwassen leeftijd. Onderzoekers veronderstellen dat de cijfers in de werkelijkheid nog hoger liggen.

Wat is kenmerkend voor seksueel misbruik?

Bij seksueel misbruik spelen afhankelijkheid en macht een grote rol. Kenmerkend voor seksueel misbruik is dat er géén toestemming is tot seks, dat het gedrag wordt afgedwongen en dat er een leeftijdsverschil of machtsonevenwicht is. Het misbruik kan ook gepaard gaan met fysieke dwang, zoals verplichten tot masturbatie of orale bevrediging. Niet alleen kinderen en jongeren, maar ook volwassenen kunnen slachtoffer worden van seksueel misbruik.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksueel grensoverschrijdend gedrag vind je bij:

 • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over en onderzoek na seksueel misbruik. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
 • Meldpunt geweld: op het nummer 1712 of op de website kan je terecht voor het melden van situaties van (seksueel) geweld.
 • Partnergeweld.be: informatie voor mensen die met (seksueel) partnergeweld worden geconfronteerd, ook voor professionals.
 • Vertrouwenscentra Kindermishandeling: informatie over en melden van mishandeling of misbruik van kinderen of jongeren.
 • Centra voor Algemeen Welzijnswerk: bij een CAW in je buurt kan je terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis. Je vindt er ook de centra voor slachtofferhulp en voor crisisopvang.
 • Psycholoog: ondersteuning bij geestelijke gezondheids- of verwerkingsproblemen.
 • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.
 • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.
 • Seksueelgeweld.be: informatie voor slachtoffers van seksueel geweld en hun familie en vrienden: hoe gaat een aangifte in zijn werk, hoe kan je slachtoffers helpen, waar vind je professionele hulp,...

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over seks en relaties?

Lees waar je terecht kan

Neem deel aan een studie over relaties

Heb je een relatie? Ben je single? Holebi+, trans of hetero?

Vul de bevraging van van de Universiteit Gent in. Het duurt ongeveer 20 minuten
Elke_Relatie_Telt_Promotie_Onderzoek