Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Signalen van seksueel misbruik herkennen

Kinderen en jongeren, maar ook volwassen, praten niet gemakkelijk over seksueel misbruik. Daarom is het belangrijk om signalen te kunnen (of te leren) herkennen. Signalen van misbruik kunnen zowel lichamelijke tekenen zijn als bepaalde veranderingen in gedrag. Praat erover met anderen wanneer je misbruik vermoedt.

Kun je merken dat iemand wordt misbruikt? 

Niet altijd. Slachtoffers kunnen heel verschillend reageren en met allerlei gedrag aangeven dat ze in de knoop zitten. Maar soms zijn er ook geen signalen. Als je een sterke emotionele band hebt, zul je veel sneller merken dat er iets aan de hand is met je vriend(in), je klasgenoot, je sportmakker, ... En als ouder merk je natuurlijk veel sneller dat er iets mis is met je kind(eren).

Aan welke signalen kun je misbruik herkennen?

Heel wat slachtoffers vertonen kenmerken van posttraumatische stress. Ze herbeleven het misbruik met alle gevoelens van angst en hulpeloosheid die ermee gepaard gaan. Ze vermijden omstandigheden die aan het misbruik herinneren en zijn soms erg prikkelbaar. Signalen van misbruik kunnen ingedeeld worden in:

  • angstsignalen: schrikreacties bij aanraking, angst voor een bepaalde persoon, opnieuw bedplassen of duimzuigen bij kinderen;
  • algemene gedragssignalen: slaapproblemen, eetproblemen, concentratiestoornissen ...;
  • seksuele signalen: zich niet durven of willen uitkleden, afkeer van seks of juist overmatige interesse in seks;
  • lichamelijke signalen: zwelling of verwondingen aan geslachtsdelen, soa's, ongeplande zwangerschap.

Bij posttraumatische stress blijft een slachtoffer vastzitten in de verwerking van wat is gebeurd. Therapeutische hulp kan vaak een uitkomst bieden.

Wat kun je doen als je misbruik vermoedt?

Als je vermoedt dat je buurmeisje, je collega op het werk, een sportmakker, ... slachtoffer is van misbruik, tracht dan met hem of haar te praten. Even vragen of alles goed gaat, kan al een gelegenheid zijn om gevoelens te luchten. Maar dring niet aan, want slachtoffers willen niet altijd over hun gevoelens praten. Je kunt ook proberen informatie in te winnen bij personen uit de omgeving: een leerkracht, een collega, ... Ben je overtuigd dat het om misbruik gaat? Overweeg dan zeker om het gedrag te signaleren.

Waarom zwijgen slachtoffers vaak?

Slachtoffers bevinden zich dikwijls in een afhankelijke situatie of worden onder druk gezet om te zwijgen. Uit het Sexpert-onderzoek in Vlaanderen (Buysse et al, 2013) blijkt dat bijna de helft van de slachtoffers met niemand over het misbruik praat. Vaak schamen ze zich voor wat hen is overkomen of voelen ze zich schuldig of 'medeplichtig' aan het misbruik. Sommige slachtoffers willen ondanks alles loyaal blijven aan de pleger. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond signalen van seksueel misbruik herkennnen vind je bij: