Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Praten over seksueel misbruik

Een ervaring van seksueel misbruik kan je alleen verwerken, maar erover praten helpt soms beter. Iemand in vertrouwen nemen kan een moeilijke stap zijn. Het is dan ook erg belangrijk dat je omgeving ondersteunend reageert. Valt het je te moeilijk om er openlijk over te praten, dan kan je ook kiezen voor een (anoniem) gesprek met een hulpverlener.

Wat maakt praten over seksueel misbruik moeilijk?

Praten over misbruik kan een moeilijke stap zijn. Misschien worstel je met schaamte- en schuldgevoelens. Het kan ook zijn dat je bang bent voor de reacties van anderen, bijvoorbeeld dat men je verhaal niet zal geloven. Veel slachtoffers proberen misbruik eerst op eigen kracht te boven te komen. Het duurt soms lang vooraleer de stap wordt gezet om er met iemand over te praten. 

Waarom is het goed om over seksueel misbruik te praten?

Iemand in vertrouwen nemen kan je helpen om de feiten op een rij te krijgen, je gevoelens te ontrafelen en benoemen. Het vermindert ook stressreacties en schadelijke gevolgen op lange termijn. Want een misbruikervaring kan ertoe leiden dat je je meer bedreigd voelt, jezelf niet meer vertrouwt of meer negatieve gevoelens zoals woede, angst en verdriet hebt. Door te zwijgen blijf je continu onder spanning staan en kan je je heel eenzaam voelen. Met een goede opvang en steun kan je misbruikervaringen vaak veel sneller verwerken.

Met wie kan je praten over seksueel misbruik?

Dat kan iedereen uit je omgeving zijn, zolang het iemand is die je goed kent en je vertrouwen inboezemt. Het kan bijvoorbeeld een vriend(in) zijn, een familielid, een buur, iemand uit je studie- of werkomgeving, of iemand van de hobby- of sportclub waar je regelmatig komt. Bij misbruik op het werk kan je terecht bij de vertrouwenspersoon of een preventie-adviseur. Sommige slachtoffers geven de voorkeur aan een contact met lotgenoten om hun gevoelens te delen. Ook voor wie ernstige verwerkingsproblemen heeft bestaan er tal van mogelijkheden voor therapeutische hulp.

Zijn er mogelijkheden om anoniem over seksueel misbruik te praten?

Ja. Onderstaande hulplijnen bieden ruimte om je verhaal te vertellen, geven advies bij verwerkingsproblemen of kunnen je doorverwijzen naar een professionele hulpverlener.

Hoe reageer je als iemand je vertelt over seksueel misbruik?

Het kan erg confronterend zijn als iemand je in vertrouwen neemt om over misbruik te praten. Zeker wanneer de pleger een bekende of een familielid is. Voor een slachtoffer is het erg belangrijk dat degene die hij of zij in vertrouwen neemt goed reageert. Je helpt het best door:

  • rustig te blijven en aandachtig en begripvol te luisteren;
  • geloof te hechten aan de feiten zonder hierover zelf een uitgesproken mening te geven;
  • duidelijk te stellen dat wat gebeurd is niet zijn of haar schuld is;
  • geen al te intieme vragen over het misbruik te stellen;
  • samen op zoek te gaan naar de meest geschikte hulp.

Waar vind je professionele hulp?