Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Therapie na seksueel misbruik

Seksueel misbruik kan verschillende klachten en problemen veroorzaken en kan zelfs leiden tot een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Sommige slachtoffers dragen de gevolgen van misbruik hun hele leven met zich mee. Dan is het raadzaam om een therapeutische begeleiding te starten om het misbruik te verwerken en het een plaats in je leven te geven.

Kan therapie helpen als je een trauma hebt na seksueel misbruik?

Ja. Traumatherapie kan helpen om schokkende ervaringen te boven te komen. Ook al kan wat je meegemaakt hebt, niet ongedaan gemaakt worden. Via therapie kan je leren begrijpen wat er met je is gebeurd en het een plaats geven in je leven.

Wanneer is het raadzaam om in therapie te gaan na seksueel misbruik?

Als de psychische schade die je hebt opgelopen te groot is. Onverwerkte misbruikervaringen kunnen een mix van angst- en depressieve gevoelens veroorzaken, waardoor je dagelijkse leven ernstig wordt verstoord. Klachten gaan dan niet meer vanzelf over, ook al is de bedreigende situatie al lang voorbij.

Hoe verloopt traumatherapie?

De behandeling van een trauma verloopt in fasen die in duurtijd van persoon tot persoon en per situatie kunnen verschillen. Deze fasen zijn:

  • de stabilisatiefase: eerst wordt een veilige situatie gecreëerd waarin het slachtoffer tot rust kan komen, spanningen kunnen afnemen en er ruimte is om emoties te ventileren.
  • de verwerkingsfase: vervolgens wordt het misbruik besproken en geanalyseerd met als doel de feiten zowel verstandelijk als emotioneel te verwerken. Door de herbeleving van het misbruik komen (verdrongen) gevoelens van woede, verdriet en onmacht naar boven die in de begeleiding een 'plek' in het leven van het slachtoffer moeten krijgen. Het slachtoffer leert gaandeweg om te gaan met deze emoties.
  • de integratiefase: ten slotte wordt gekeken naar de invloed die het misbruik heeft gehad op allerlei aspecten en keuzes in het leven van het slachtoffer. Hij of zij leert opnieuw deel te nemen aan activiteiten zonder beïnvloeding van de traumatische ervaring(en).

Waar kan je terecht voor begeleiding na seksueel misbruik?

In de eerste plaats kan je terecht bij je huisarts. Die kan samen met jou de klachten bespreken of je doorverwijzen voor verdere begeleiding. Dat kan naar een professionele hulpverlener binnen een CAW of CGG zijn, of naar een seksuoloog of een andere therapeut. Op de site van geestelijkgezondvlaanderen kan je terecht voor meer informatie over therapiemogelijkheden en vind je alle contactgegevens van therapeuten en diensten.