Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksueel grensoverschrijdend gedrag herkennen

Gezond seksueel gedrag beantwoordt aan een aantal kenmerken. Wanneer een of meer ervan ontbreken, is er sprake van grensoverschrijdende seks. Het is belangrijk om respectvol om te gaan met elkaars grenzen. Er zijn een aantal signalen waaraan je misbruik kan herkennen.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend seksueel gedrag komt in allerlei vormen voor. Zowel binnen de familie (intrafamiliaal) als buiten de familie (extrafamiliaal). Sommige situaties van seksueel misbruik kunnen gepaard gaan met geweld. Grensoverschrijdend seksueel gedrag kan overal voorkomen: thuis, op het werk, in sport- of andere vereningen, op openbare plaatsen, ...

Signalen en mythes

Aan welke signalen kun je merken dat iemand slachtoffer is van seksueel misbruik? En wat zijn de meest voorkomende mythes over seksueel grensoverschrijdend gedrag? Lees enkele mythes over slachtoffers, plegers, en seksueel grensoverschrijdend gedrag op het werk.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksueel grensoverschrijdend gedrag herkennen vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie over en onderzoek na seksueel misbruik. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst.
  • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.