Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksueel misbruik verwerken

Als slachtoffer van misbruik kan je getraumatiseerd zijn. Dat is niet bij iedereen zo. Het herbeleven van het misbruik en de intense angst- en schaamtegevoelens die ermee gepaard gaan, kunnen soms jarenlang blijven doorwerken. De beste manier om seksueel misbruik te verwerken is door erover te praten. Lukt dit niet alleen dan kan therapie een uitkomst bieden.

Verwerkingsproblemen na seksueel misbruik

Wie seksueel misbruikt is kan te maken krijgen met verwerkingsproblemen. Als slachtoffer kan je lijden aan depressies en posttraumatische stress. Misbruik in je eentje verwerken is niet evident. Onverwerkte misbruikervaringen uit je jeugd kunnen je als volwassene blijven achtervolgen en emotionele en psychische problemen met zich meebrengen. Ze kunnen zelfs invloed hebben bij de opvoeding van je eigen kind(eren).

Praten over seksueel misbruik

Praten is de beste manier om verwerkingsproblemen na seksueel misbruik te voorkomen. Goede opvang en steun in je directe omgeving (familie, vrienden) kan je helpen om angst- en onveiligheidsgevoelens te overwinnen. Het helpt ook opnieuw een positief zelfbeeld op te bouwen. Veel slachtoffers blijven zitten met schaamte- en schuldgevoelens. Daarom verkiezen sommigen om anoniem over hun misbruikervaringen te praten. Het is ook belangrijk dat degene die je in vertrouwen neemt op een goede manier reageert.

Therapie na seksueel misbruik

Professionele hulp na misbruik is nodig wanneer verwerkingsproblemen leiden tot angst, stress of andere psychische klachten die je dagelijkse leven verstoren. Therapie kan helpen om schokkende ervaringen te verwerken en ze een plaats te geven in je leven. Er bestaan verschillende diensten en therapeuten waar je terechtkan voor traumatherapie. Ongeveer de helft van alle slachtoffers voelt geen nood aan hulp.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksueel misbruik verwerken vind je bij: