Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Trouw in relaties

Er zijn twee varianten van trouw: seksuele trouw en emotionele trouw. Binnen een relatie verwachten de meeste mensen dat hun partner hen op beide gebieden trouw is en zal blijven. Toch weten we allemaal dat ontrouw in relaties een alledaags verschijnsel is. Wat betekent het om trouw te zijn aan je partner?

Wat betekent trouw zijn binnen een relatie?

Trouw zijn houdt in dat je je houdt aan de persoonlijke band en verbintenis die je met je partner hebt. Meestal bedoelt men met trouw 'monogaam zijn', wat naar seksuele trouw verwijst. In dat geval ben je trouw als je enkel met je eigen partner vrijt. Maar trouw zijn heeft ook nog een variant die 'emotionele trouw' kan worden genoemd. Dat houdt in dat je intieme zaken die te maken hebben met je relatie in eerste instantie bespreekt met je partner. De meeste koppels streven ernaar om zowel seksueel als emotioneel trouw aan elkaar te zijn.

Hoe kan je weten of je partner trouw is?

Dat kan je eigenlijk nooit zeker weten. Ontrouw staat immers niet op iemands voorhoofd te lezen. En wat verstaan jullie onder ontrouw? Is bijvoorbeeld iemand anders kussen ontrouw of niet? Als jullie duidelijke afspraken hebben over wat jullie onder ontrouw verstaan, dan zal het afhangen van hoe sterk je vertrouwen in je partner is. Kan je ervan uitgaan dat hij of zij zich aan de gemaakte afspraken houdt? Enerzijds is het naïef om een blind vertrouwen te hebben in de onschuld van je partner. Anderzijds is het erg ongezond voor je relatie om constant als een detective op zoek te gaan naar sporen van mogelijke ontrouw. Heb je echt een sterk vermoeden dat je partner vreemdgaat, praat er dan over met hem of haar. Een goed gesprek kan heel wat opheldering geven.

Is trouw zijn een voorwaarde om een goede relatie te hebben?

Voor de meeste mensen wel. Meestal verwachten partners van elkaar zowel seksuele als emotionele trouw. Het is een goed idee om in je relatie aan te geven wat je van elkaar verwacht en waar je grenzen liggen. Maar er zijn ook koppels voor wie seksuele trouw minder doorweegt in de relatie. Mensen die zich goed voelen in meer 'open' relaties geven elkaar vaak de vrijheid om ook seksuele relaties met iemand anders te hebben. In open relaties moet dit wel een vrijwillige keuze zijn van beide partners.