Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Swingers

Swingers zijn doorgaans heterostellen (of single mannen of vrouwen) die seksuele relaties aangaan met andere koppels. Seksuele contacten vinden meestal plaats in parenclubs of op privé-adressen. Als swinger loop je meer risico om besmet te raken met een seksueel overdraagbare aandoening (soa). Vrij dus altijd veilig als je aan swingen doet.

Hoe vinden swingers elkaar?

Datingsites, online advertenties, webforums... zijn voor swingers vaak de eerste bron om met elkaar in contact te komen. Als beginnend swinger kan je beter in een parenclub afspreken en niet privé bij je thuis. Parenclubs bieden het voordeel dat je je privacy beter kan beschermen en dat je in een veilige omgeving het swingersmilieu kan aftasten en verkennen.

Hoe werkt een parenclub?

Parenclubs zijn seksclubs waar swingers elkaar kunnen ontmoeten. Elke club heeft haar eigen huisregels en toegangsprijzen. De meeste clubs laten enkel koppels toe, andere ook singles. Sommige clubs laten alleen singles toe op thema-avonden. Koppels betalen een vaste prijs, single mannen betalen meer dan single vrouwen. Je bent niet verplicht om effectief te vrijen met anderen als je een parenclub bezoekt. Je kan ook gewoon toekijken en de omgeving verkennen. In de meeste clubs worden regels gehanteerd die ervoor zorgen dat ieders grenzen worden gerespecteerd.

Hebben swingers enkel heteroseks?

Overwegend wel. Maar ook biseksueel contact komt voor, vooral onder vrouwen. Seksuele contacten onder mannen worden al snel gelinkt aan homoseksualiteit en geweerd binnen het swingersmilieu. Homoseksuele en lesbische koppels zal je niet vaak aantreffen op swingersparty's. In het huisreglement van veel parenclubs is uitdrukkelijk sprake van man-vrouw koppels.

Hebben swingers meer risico op soa's?

Ja. Er komen meer soa's voor bij swingers dan bij koppels die monogaam zijn. Dat komt omdat swingers vaak veel wisselende sekscontacten hebben. Uit Nederlands onderzoek (GGD Zuid Limburg, 2009) blijkt dat swingers vaak aan onbeschermde seks doen. De meest voorkomende soa's in het swingersmilieu zijn chlamydia, genitale wratten en gonorroe. Gebruik dus altijd een condoom en laat je 2 maal per jaar testen op soa's. Als blijkt dat je besmet bent met een soa bespreek dan met je huisarts of je sekspartners moeten verwittigd en/of mee behandeld worden.

Gebruiken swingers vaak stimulerende middelen?

Ja. Vooral mannelijke swingers gebruiken vaak drugs tijdens swingparty's, zoals XTC en poppers. Middelengebruik werkt onbeschermde seks in de hand. Ook erectiebevorderende middelen, zoals Viagra, worden veelvuldig gebruikt. Hierdoor kunnen mannen vaak langdurige seks met wisselende partners hebben.

Meer informatie of hulp nodig?

  • De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor informatie over veilig vrijen en testen op soa's.
  • Swingers (singles en koppels) kunnen ook terecht bij het Helpcenter in Antwerpen met vragen rond veilig vrijen en voor gratis testen op soa's en hiv.