Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Trio- en groepsseks

Trioseks is seks met z'n drieën. De sekspartners kunnen zowel vrouwen als mannen zijn, of een combinatie van beide. Bij groepsseks zijn minstens 4 (of meer) personen betrokken. Goede afspraken met je vaste partner én veilig vrijen zijn zeer belangrijk als je aan trio- of groepsseks doet.

Waarom kiezen koppels voor trioseks?

Trioseks is een veel voorkomende seksuele fantasie bij zowel vrouwen als mannen. Opwinding, spanning en experimenteren staan voorop. Heb je een relatie en wil je aan trio- of groepsseks doen, dan is het belangrijk dat je het als koppel eens bent om hiermee te experimenteren. En dat je met je partner duidelijke afspraken maakt over wat de seks kan en mag inhouden.

Kan trioseks binnen een relatie?

Dat hangt af van jezelf en je partner. Sommige koppels hebben er geen probleem mee, voor andere is het ondenkbaar. Het belangrijkste is dat je het allebei moet willen en dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over welke seks je mag hebben met de 3e persoon. Bijvoorbeeld enkel strelen of masturberen, of ook orale seks? Of kan ook vaginale of anale seks met de 3e partner? Naast spanning en opwinding kan trioseks leiden tot problemen in een relatie wanneer gevoelens van uitsluiting, jaloezie of verliefdheid de kop opsteken. Neem dus zeker geen toevlucht tot trio- of groepsseks als middel om je relatie te redden bij relationele spanningen. Praat met je partner over je gevoelens en emoties.

Hoe verloopt trioseks?

Net als bij vrijen met z'n 2 is zowat alles mogelijk: kussen, strelen, masseren, orale seks, geslachtsgemeenschap, seksspeeltjes... Daarnaast biedt trioseks nog andere variaties zoals gelijktijdig penetreren of orale seks én penetratie op hetzelfde moment. Je kan met 3 seks hebben of 2 personen kunnen seksueel actief zijn terwijl de ander toeschouwer is. Bespreek op voorhand met je partner welke seks jullie willen als trio en respecteer elkaars wensen. Een afspraak kan bijvoorbeeld zijn dat penetratie alleen met je eigen partner gebeurt. Wees attent voor de gevoelens van je partner en zorg ervoor dat je haar of zijn grenzen niet overschrijdt.

Hoe verloopt groepsseks?

Groepsseks is seks met 4 of meer personen tegelijk. De sekspartners kunnen een combinatie van vrouwen en mannen zijn, of alleen vrouwen of mannen. Voor groepsseks bestaat geen vast scenario. Alle vormen van seks kunnen aan bod komen en partners kunnen afwisselend deelnemen of toekijken. Er zijn ook allerlei varianten mogelijk van orale seks en vaginale of anale penetratie.

Hoe kan je veilig vrijen als je aan trio- en groepsseks doet?

Trio- en groepsseks houdt meer risico op soa's in. Dat komt omdat je seksuele contacten hebt met meerdere partners. Bovendien gaat het vaak om partners waarvan je hun seksuele verleden niet kent. De beste bescherming tegen een soa-infectie is om steeds een condoom te gebruiken, ook bij orale seks. En laat je 2 maal per jaar testen op soa's en hiv. Indien blijkt dat je besmet bent met een soa bespreek dan met je arts of je sekspartners moeten verwittigd en/of mee behandeld worden.

Meer informatie of hulp nodig?

De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor informatie over veilig vrijen en testen op soa's.

Gerelateerd