Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Ontrouw in relaties

Overspel, bedriegen, vreemdgaan... zijn synoniemen voor ontrouw. Het houdt in dat je naast je vaste relatie intiem(e) contact(en) hebt met een andere persoon (of personen). Wat verstaan wordt onder ontrouw verschilt van persoon tot persoon en van relatie tot relatie. Zo kan flirten, tongzoenen, sexting of cyberseksen in de ene relatie wél en in de andere niet als ontrouw worden ervaren. In open relaties daarentegen worden seksuele contacten met anderen niet als ontrouw ervaren. Hoewel ontrouw vaak voorkomt rust er een groot taboe op.

Komt ontrouw vaak voor?

Ja. Iedereen kent in familie- of vriendenkring wel iemand die er mee te maken heeft (gehad). Uit het Sexpert-onderzoek (Buysse et al, 2013) blijkt dat 1 op 4 mannen en 2 op 10 vrouwen aangeeft zijn of haar partner wel eens ontrouw te zijn geweest. Mannen blijken dus vaker ontrouw te zijn dan vrouwen.

Waarom gaan mensen vreemd?

De belangrijkste redenen voor ontrouw zijn: meer (seksueel) avontuur willen beleven, verliefd zijn op een ander, en gebukt gaan onder een onbevredigend seksleven.

Wat kunnen de gevolgen van ontrouw zijn voor je relatie?

Ontrouw betekent in monogame relaties een ernstige vertrouwensbreuk. Het vertrouwen in je partner en je zelfvertrouwen kunnen een flinke deuk krijgen. Ontrouw kan een zware crisis betekenen in een relatie en kan zelfs leiden tot het einde van een relatie. Er zijn ook koppels die de zaak kunnen uitpraten en beslissen dat wat ze samen hebben belangrijker is dan de ontrouw.

Waar kan je terecht voor hulp na ontrouw?

Blijft het verwerken van ontrouw moeilijk na een open en eerlijk gesprek met je partner, dan neem je best contact op met een hulpverlener. Die kan jullie helpen om de communicatie tussen jou en je partner in goede banen te leiden en alle factoren die de ontrouw in de hand hebben gewerkt in hun juiste perspectief plaatsen. Je kan bijvoorbeeld terecht bij een hulpverlener van een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW). Er bestaat ook heel wat lectuur over ontrouw, informatie op websites, en mogelijkheden om in contact te komen met lotgenoten.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond ontrouw in relaties vind je bij: