Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Tips om conflicten in je relatie op te lossen

Relatiemoeilijkheden hoeven niet het einde van een relatie te betekenen. Je kan proberen om ze samen op te lossen. De manier waarop je met conflicten omgaat kan zelfs heel constructief zijn. Ook al brengen conflicten doorgaans een combinatie van spanning of angst met zich mee, eenmaal opgelost kunnen ze de relatie versterken.

Relatieproblemen: hoe pak je ze aan?

Goed ruziemaken is een kunst. Als er voldoende vertrouwen en respect is kan je als partners van mening verschillen zonder angst voor de onaangename gevoelens die nu eenmaal bij conflicten horen. Enkele tips om op een gezonde manier conflicten op te lossen:

  • Ga de confrontatie aan: problemen worden groter naarmate je er langer blijft mee lopen. Maak duidelijk aan je partner dat iets je ergert en leg uit waarom.
  • Wees luisterbereid: zeg wat je dwars zit, maar luister ook aandachtig naar het verhaal van je partner. Zo krijg je een betere kijk op het totaalplaatje van de conflictsituatie.
  • Vermijd agressie: beledig je partner niet of gebruik geen scheldwoorden. Stel je ook niet sarcastisch of onverschillig op. Verhef je stem niet. Stel voor het gesprek af te breken als de emoties te heftig worden en praat verder wanneer jullie weer rustig(er) zijn.
  • Blijf vertrouwen hebben: ook al kwetst je partner je, zie haar of hem niet als 'vijand'. Een vriendelijke opmerking, een glimlach of een grapje kan helpen om de spanning te relativeren.
  • Bied excuses aan of vergeef: erken je fouten als het nodig is en verwacht hetzelfde van de ander. Wie kan goedmaken en vergeven komt als koppel niet vast te zitten.
  • Stel vragen: vraag verduidelijking en focus niet op het 'bewijzen' van schuld of onschuld. Het brengt rust in het gesprek als je partner merkt dat je zijn of haar standpunt echt tracht te begrijpen.
  • Zoek samen naar oplossingen: zoek naar een manier om het probleem in de toekomst beter aan te pakken. Focus niet op de ruzie maar op het onderliggend probleem. Formuleer voorstellen en ga op zoek naar compromissen.

Wat gedaan als je er zelf niet uitraakt?

Relatieconflicten kunnen zo complex zijn dat je er niet samen uit geraakt. Het beste wat je dan kan doen is deskundige hulp inroepen. Relatietherapie kan helpen om een bredere kijk op de situatie te krijgen en een manier te vinden om de problemen aan te pakken. Door dieper in te gaan op het conflict(en) geven jullie jezelf en je relatie nog een laatste kans. Wanneer een echtscheiding niet meer te vermijden is kan een therapeut ook bijstand geven in het moeilijke proces dat een relatiebreuk met zich meebrengt. Voor hulpverlening kan je terecht in een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) of een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG). Je kan ook zelf op zoek gaan naar een relatietherapeut, een psycholoog of seksuoloog.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond conflicten in je relatie oplossen vind je bij: