Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Tips voor goede communicatie in relaties

Of je elkaar nog maar pas kent of al 20 jaar samen bent, communicatie speelt een centrale rol in een relatie. Goed met elkaar praten en je gedachten en emoties juist verwoorden is echter niet altijd even gemakkelijk. Goed kunnen luisteren, empathie tonen, de ander respecteren en grenzen kunnen stellen zijn belangrijke vaardigheden in de omgang met je partner.

Waar moet je op letten als je goed wil praten met je partner?

  • Wees duidelijk: zorg ervoor dat wat je zegt, doet en voelt met elkaar in overeenstemmming is. Vertel eerlijk en rechtuit wat je wil en vermijd dubbelzinnige boodschappen.
  • Luister actief: zorg dat je goed begrijpt wat de ander wil zeggen. Toon dat je moeite doet om hem of haar goed te verstaan door te herhalen of samen te vatten wat de ander zegt.
  • Toon begrip: probeer je te verplaatsen in je partner en toon empathie. Laat verstaan dat je niet alleen het verhaal begrijpt dat je partner vertelt, maar ook de gevoelens die ermee samengaan.
  • Uit je positief: moedig de positieve eigenschappen van je partner aan. Dat werkt veel beter dan kritiek geven en vooral benadrukken wat je ergert of wat je niet wil.
  • Praat in de ik-vorm: een ik-boodschap wordt veel sneller aanvaard in een conflict dan een jij-boodschap die al snel een beschuldigend karakter krijgt. Bijvoorbeeld: 'ik heb er moeite mee dat jij je ongelijk niet wil toegeven' klinkt minder beschuldigend dan 'jij wil je ongelijk niet toegeven'.
  • Wees assertief: maak duidelijk dat je de opmerkingen van je partner accepteert, maar dat je tegelijk ook je eigen mening hebt over zaken waar jullie verschillend over denken.

Bestaan er verschillen in communicatie? 

Ja. Iedereen heeft zijn of haar manier van communiceren. Zo praat de ene partner meer vanuit haar of zijn gevoel, terwijl de andere alles vanuit het verstand wil analyseren. Vaak begrijpen partners elkaar niet omdat ze vanuit deze andere invalshoek praten. Mannen zijn vaker geneigd om vanuit een rationele hoek te communiceren, terwijl veel vrouwen op een meer emotionele wijze met hun partner willen praten.