Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De basis voor een goede relatie

Een 'goede relatie' kan voor elk koppel iets anders betekenen. Maar elementen als verbondenheid, respect, intimiteit en zelfstandigheid spelen binnen veel relaties wel een belangrijke rol. Ook de energie die je in je relatie steekt en de tijd die je voor elkaar vrijmaakt kunnen van koppel tot koppel erg verschillen. Het komt er op aan een goed evenwicht te vinden tussen al deze elementen.

Wat betekent verbondenheid?

Verbondenheid is een gevoel van aantrekking tot de persoon waarmee je graag verder wil. In liefde en trouw speelt verbondenheid een grote rol. Koppels drukken dit vaak uit door te zeggen dat het 'klikt' tussen hen. Verbondenheid kan met allerlei zaken te maken hebben: fysieke of geestelijke aantrekking, gezamenlijke interesses, gedeelde ervaringen...

Hoe belangrijk is respect binnen een relatie?

Heel belangrijk. Elkaar respecteren betekent immers dat je rekening houdt met de ander. Hierdoor toon je dat je je partner aanvaardt en waardeert voor zijn of haar persoon en karakter. Als respect ontbreekt en partners steeds negatief reageren op elkaar, dan wordt een relatie al snel onhoudbaar.

Hoe belangrijk is intimiteit in een relatie?

Intimiteit gaat over liefdevol omgaan met je partner. Aandacht en interesse tonen, elkaar vertrouwen schenken, fysieke aanrakingen (knuffelen, strelen), genieten van elkaars aanwezigheid, samen leuke dingen doen... Veel intimiteit binnen een relatie kan een positieve invloed hebben op seksualiteit. Maar ook zonder seks kan je intiem zijn met elkaar.

Moet je alles samen doen in een goede relatie?

Dat hoeft zeker niet. Er zijn koppels die onafscheidelijk zijn en bijna letterlijk alles samen doen. Andere koppels geven net veel ruimte en vrijheid aan elkaar om de dingen te doen die zij of hij graag wil. Het komt er op aan een goed evenwicht te vinden waar jullie je allebei goed bij voelen.

Meer informatie of hulp nodig?

Do's en dont's om je relatie gezond te houden vind je op horenzienenpraten.be.