Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Fases in een relatie

Relaties zijn zeer dynamisch. Ze onstaan, groeien, veranderen en soms worden ze ook weer beëindigd. In langdurige relaties zijn 5 fases te onderscheiden. Niet elke relatie doorloopt alle fases. Veel koppels vinden een goede balans in 1 van de tussenfases.

Welke fases kent een langdurige relatie?

Binnen relaties kan je deze fases onderscheiden:

  • verliefd worden: de verliefdheidsfase duurt meestal zo'n 6 à 12 maanden. Geliefden willen niets liever dan bij elkaar zijn. Er is veel interesse voor elkaars leven en hobby's. Er kan ook veel fysiek en/of seksueel contact zijn.
  • een koppel worden: je leert elkaar stilaan beter kennen. Sommige koppels beslissen te gaan samenwonen. Je zoekt je eigen plek in de relatie en onderlinge verschillen komen meer naar voor. Er kunnen spanningen of conflicten rijzen over huis-, werk- of familiegebonden zaken. De seksuele relatie voelt (meestal) goed en vertrouwd.
  • een koppel zijn: je bent nu helemaal op je partner ingespeeld. De zekerheid en veiligheid in je relatie is belangrijk bij het uitbouwen van je actieve leven. In deze fase beslis je over belangrijke zaken in je leven zoals studies en carrière en kinderwens. Naast samen dingen beleven kunnen ook persoonlijke voorkeuren meer en meer komen bovendrijven. Sommige koppels ondervinden relationele problemen, bijvoorbeeld door stress of een tekort aan waardering. Of seksuele problemen, bijvoorbeeld als de zin in seks afneemt. Sommige partners gaan op zoek naar een andere beleving van hun seksualiteit.
  • je eigen weg (terug) zoeken: je gaat meer tijd besteden aan wat je zelf leuk vindt om te doen. Sommige partners brengen veel tijd met (eigen) vrienden door. Veel koppels voelen zich al bij al tevreden met hun partner. Verschillen worden eerder als een verrijking ervaren. Voor andere koppels komen conflicten en problemen in deze fase juist sterker naar voor. Het gevoel dat de partner 'niet meer te veranderen is' kan tot conflicten of depressie leiden of zelfs tot de beslissing om de relatie te beëindigen.
  • Je partner 'herontdekken': koppels die al lange tijd bij elkaar zijn voelen doorgaans een groot basisvertrouwen voor elkaar. Verschillen worden geaccepteerd en er is geen angst meer voor afwijzing door je partner. Er worden samen herinneringen opgehaald en grapjes gemaakt over zaken uit het verleden. Koppels in deze fase worden vaak terug veel intiemer en romantischer met elkaar. Gezondheidsproblemen kunnen wel een druk leggen op de relatie.

Welke invloed heeft ouder worden op je seksleven?

Naarmate je leven verandert en je in verschillende levensfases terechtkomt, verandert je seksleven mee. Dat is onvermijdelijk en hoeft niet iets negatief te zijn. Zwangerschap en bevalling, kleine kinderen opvoeden, de kinderen die het huis verlaten (lege nest syndroom), pensioen, ouderdom… Deze zaken kunnen allemaal een invloed op je seksualiteit hebben. 

Ook als je ouder bent, heb je behoefte aan intimiteit en lichamelijkheid. Soms maken leeftijdsgebonden factoren seksualiteit moeilijker. Bijwerkingen van medicatie, pijn of ziekte kunnen seks en/of een orgasme in de weg staan. Dementie heeft een grote invloed op je seksualiteit en seksueel gedrag tegenover je partner.

Misschien kijk je op latere leeftijd net positiever naar je seksleven. Veel ouderen genieten meer van seks omdat ze minder nadruk leggen op penetratie en orgasme en meer aandacht besteden aan andere vormen van seks of intimiteit.

Is er een ideale fase in een relatie?

Ook al spreekt de verliefdheidsfase bij veel mensen het meest tot de verbeelding, binnen elke fase in je relatie kan je gelukkig zijn. Je goed voelen in je relatie hangt vooral af van de basiselementen die noodzakelijk zijn voor goede relaties. Als je je prettig voelt in je relatie en er is wederzijds respect en vertrouwen, dan maakt het niet uit in welke fase je relatie zit. En niet alle langdurige relaties doorlopen alle fases in de volgorde zoals hierboven beschreven. Sommige mensen voelen zich bijvoorbeeld heel prettig in een relatie waarbij ze elkaar goed aanvullen en veel samen zijn, anderen dan weer in een relatie waarbij ze vooral een eigen leven kunnen hebben.

 

Leef jij met hiv?

Hoe is dat voor jou en wat heb jij nodig? Een bevraging van Sensoa over leven met hiv.

Geef jouw mening!