Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

LAT-relaties

'LAT' staat voor 'Living Apart Together'. Hierbij kiezen partners ervoor om apart te wonen terwijl ze toch een stabiele relatie hebben. Volgens de bevolkingscijfers leven in ons land 1 op 10 mensen binnen een LAT-relatie (FOD Economie, 2011). Een LAT-relatie kan tegelijkertijd ook een lange afstands relatie zijn.

Zijn LAT-relaties open relaties?

LAT-relaties kunnen zowel monogame als open relaties zijn. Als de relatie monogaam is kiezen beide partners ervoor elkaar trouw te zijn. Liefde, intimiteit en toewijding zijn belangrijk binnen de relatie, maar toch kiezen de partners ervoor hun zelfstandigheid niet op te geven en hun eigen woning te behouden. Als een LAT-relatie tegelijk een open relatie is, geven de partners elkaar de vrijheid om - samen of apart - ook seksuele contacten met anderen te hebben.

Waarom kiezen mensen voor een LAT-relatie?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom partners toch voor een afzonderlijke woonst kiezen. De belangrijkste zijn:

  • je blijft een grote zelfstandigheid en privacy behouden;
  • je bent materieel en financieel niet afhankelijk van elkaar;
  • en er is minder kans op conflicten over huishoudelijke zaken.

Hou er echter wel rekening mee dat apart wonen duurder is aangezien er twee woningen te onderhouden zijn. En dat je op moeilijke momenten misschien minder snel bij elkaar terecht kan dan wanneer je samen in hetzelfde huis woont.

Is een LAT-relatie een lange afstands relatie?

Dat is mogelijk. Maar je kan ook letterlijk 'om de hoek' wonen en toch een LAT-relatie hebben. Omgekeerd is het wel zo dat lange afstands relaties steeds LAT-relaties zijn. Bij een lange afstandsrelatie woon je zo ver uit elkaar, bijvoorbeeld in een ander land, dat elkaar fysiek ontmoeten uitgesloten is. Partners maken dan gebruik van technische middelen, zoals mailen, chatten, skypen, sms'en... om elkaar regelmatig te spreken of te zien.