Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Liefde in relaties

Liefde kan zich op 1000 manieren uiten en is niet eenvoudig uit te leggen. Binnen een relatie betekent elkaar liefhebben dat je naar elkaar luistert, begrip hebt voor elkaar en dat je bereid bent elkaar te helpen in alle omstandigheden. Liefde is een mix van intimiteit en toewijding. Liefde zorgt er voor dat je je gesteund voelt door je partner en kan bijdragen tot je zelfkennis en zelfontplooiing.

Waaruit bestaat liefde?

Liefde is een cocktail van:

  • Intimiteit: het gevoel van warmte voor een ander. Het verlangen om emotionele steun te geven en te ontvangen en elkaars diepste gevoelens en ervaringen te delen. Intimiteit kan heel ver gaan en niet iedereen kan of durft altijd intiem te zijn. Vooral mannen hebben het soms moeilijk met intimiteit.
  • Toewijding: het engagement om er voor je partner 'te zijn' in alle omstandigheden, wat die ook zijn. Hoe meer partners elkaar toegewijd zijn, hoe sterker het uithoudingsvermogen van een relatie. Toewijding kan ook een zekere mate van zelfopoffering inhouden.

Liefdesrelaties kunnen ook meer of minder passioneel zijn. In een passionele liefdesrelatie voelen partners een sterke seksuele begeerte voor elkaar.

Hoe werkt liefde in een relatie?

Door de aanwezigheid van liefde in je relatie kan je groeien als persoon en sterker in het leven staan. Liefde zorgt er niet alleen voor dat je elkaar graag ziet, ze kan ook deze uitwerking hebben:

  • Zelfontplooiing: het ontdekken van nieuwe dingen, gesteund door een partner die je helpt en motiveert om nieuwe talenten bij jezelf te ontdekken en aan te boren.
  • Bevestiging: je partner bevestigt je in je kijk op de wereld en op doelen die je in het leven wil verwezenlijken. Deze bevestiging geeft een gevoel van geborgenheid.
  • Zelfkennis: door je partner leer je meer over hoe je zelf in elkaar zit en functioneert. Zo krijg je de kans om zowel je postieve als negatieve eigenschappen beter te leren kennen en aan jezelf te werken.
  • Steun: in een liefdevolle relatie weet je dat je bij je partner terecht kan voor steun en hulp op moeilijke momenten.
  • Perspectief: samen beslissen welke richting jullie zullen uitgaan. Je toekomstperspectief wordt duidelijker door aan een gemeenschappelijk doel te werken.