Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Single en seks

Seksuele behoeften kunnen erg verschillen. Ook bij singles. Terwijl voor de ene seks minder belangrijk is, houdt de andere er een actief seksleven op na. Voor singles met veel wisselende sekscontacten is veilig vrijen erg belangrijk.

Zijn er veel singles?

Volgens onderzoek (FOD Economie, 2011) leeft 1 op 7 personen in ons land als single. Deze groep van alleenstaanden is zeer divers. Het betreft zowel jongeren en volwassenen zonder relatie, gescheidenen na een relatiebreuk, en weduwen of weduwenaars na overlijden van hun partner. Veel alleenstaanden leven ongewild als single. Anderen kiezen ervoor om bewust alleen door het leven te gaan.

Hoe gaan singles om met seks?

Singles kunnen hun seksleven op allerlei wijzen invullen. Soloseks, seks via internet, one night stands, wisselende contacten met meerdere sekspartners... Anderen geven de voorkeur aan een vaste 'seksbuddy': een kennis of vriend of vriendin waarmee het goed klikt en met wie ze ook een intieme band aangaan zonder als koppel te leven.

Hoe vind je een partner als je single bent?

Sommige singles koesteren toch de wens om een (nieuwe) partner te vinden. Jongeren zoeken doorgaans een partner via het uitgaansleven. Voor al wat oudere volwassenen is dit echter niet vanzelfsprekend. Sinds de opkomst van het internet zitten ook chatten en daten via datingssites sterk in de lift.

Loop je extra risico op soa's als je single bent?

Als je veel losse of wisselende seksuele contacten hebt loop je meer risico op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of een ongeplande zwangerschap. Wil je het zo veilig mogelijk houden, gebruik dan altijd een condoom. Ook bij orale seks. Wees zeker ook voorzichtig met one night stands en blind dates. Deze kunnen een verhoogd risico met zich meebrengen om slachtoffer te worden van seksueel grensoverschrijdend gedrag aangezien je de ander nauwelijks of niet kent.

Waarop letten bij one night stands?

Een one night stand is een seksueel avontuurtje voor 1 nacht. Dat kan zowel met een bekende als een onbekende zijn. Een paar goede tips:

  • Als je afspreekt via internet richt je dan tot een partner die óók op zoek is naar een eenmalig sekscontact.
  • Spreek bij internetdating af op een neutrale (openbare) plaats: is de ander niet wat je verwacht dan kan je er makkelijker 'onderuit' zonder je privacy te onthullen.
  • Wees duidelijk over je seksuele verlangens en waar je grenzen liggen.
  • Neem je voorzorgen: zorg ervoor dat je condooms bij hebt en praat over veilig vrijen voor je aan seks begint.
  • Wees oprecht: maak duidelijk dat het bij dit ene avontuur zal blijven. Beloof geen verder contact en hou informatie over je privéleven eerder oppervlakkig.

Waarop letten bij blind dates?

Bij blinddaten maak je een directe afspraak voor een ontmoeting met iemand die je niet kent. Dat kan het begin zijn van een relatie, maar ook eindigen bij het eerste contact. Blinddaten kan heel opwindend zijn, maar realiseer je dat het niet zonder risico is. Wees waakzaam en:

  • Spreek af op een openbare plaats.
  • Breng een vriend(in) op de hoogte als je met iemand die je niet kent afspreekt.
  • Breek de ontmoeting af als je instinct je zegt dat het niet veilig is.
  • Wees jezelf: doe je niet anders voor dan je bent en probeer ontspannen te zijn.
  • Wees oprecht: blijkt het niet echt te klikken, geef dan tactvol aan dat het voor jou bij deze ene ontmoeting blijft.