Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Seksuele oriëntatie

Niet elke vrouw of man voelt zich aangetrokken tot het andere geslacht. Als man kan je je seksueel aangetrokken voelen tot andere mannen, of als vrouw tot andere vrouwen. Je bent dan homo of lesbisch. Wie zich aangetrokken voelt tot beide geslachten wordt 'biseksueel' genoemd. Hoe weet je of je homo, lesbisch of biseksueel bent? Maar wat je ook bent, je seksuele oriëntatie is altijd oké.

Wat is seksuele oriëntatie?

Je seksuele oriëntatie maakt dat je je aangetrokken voelt tot personen van hetzelfde of het andere geslacht. Daarbij spelen je gevoelens (fantaseren, verliefd worden), je gedrag (met wie je seks hebt) en je seksuele identiteit (jezelf ervaren als vrouw of man) een belangrijke rol. De meeste mensen vallen op iemand van het andere geslacht en worden heteroseksueel genoemd. Homo's en lesbiennes voelen zich aangetrokken tot iemand van hetzelfde geslacht. Biseksuelen tot zowel mannen als vrouwen.

Meer informatie over holebi's vind je op de website van Cavaria.

Is seksuele oriëntatie aangeboren?

De wetenschap heeft nog geen exact anwoord op de vraag hoe de seksuele oriëntatie van mensen bepaald wordt. Homoseksualiteit is zeker niet erfelijk zoals de kleur van je huid of je haar. Men gaat er van uit dat seksuele oriëntatie ontstaat door een complexe wisselwerking tussen lichamelijke, psychologische en culturele factoren.

Hoeveel holebi's zijn er?

Globaal genomen schat men dat 3 tot 10 procent van de bevolking holebi is. Homoseksualiteit is aanwezig in alle culturen, overal ter wereld. In het Sexpert-onderzoek in Vlaanderen gaf 3% van de ondervraagden aan holebi te zijn. 

Hoe weet je of je 'anders' bent?

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden. Het feit dat je jezelf de vraag stelt geeft aan dat je ermee bezig bent. Het komt er op aan eerlijk te zijn met jezelf en te durven erkennen (en herkennen) wat er in je omgaat. En voor jezelf te aanvaarden dat je seksuele fantasieën hebt over mensen van hetzelfde geslacht. Het blijft een complex vraagstuk omdat gevoelens, gedrag en identiteit van elkaar kunnen verschillen. Daardoor kan je bijvoorbeeld ook seksuele contacten met mensen van hetzelfde geslacht hebben zonder je lesbisch of homo te voelen.

Met vragen of twijfels over je seksuele oriëntatie kan je terecht bij een CAW, psycholoog of seksuoloog. Bij Tele-Onthaal of Lumi kan je anoniem en gratis je verhaal kwijt.

Wat is homofobie?

Homofobie staat voor alle vormen van discriminatie, uitsluiting, afwijzing, haat of geweld tegen mensen met een holebi geaardheid. Tegenwoordig spreekt men ook van transfobie bij discriminatie of geweld dat gericht is op transgenders. Dat zijn personen bij wie mannelijk en vrouwelijk gedrag en kenmerken door elkaar gemengd zijn in een heel eigen 'mix'.

Wat kan je doen als je gediscrimineerd wordt om je geaardheid?

Discriminatie op basis van geslacht of seksuele geaardheid is verboden. Zo mag een huiseigenaar niet weigeren je een flat te verhuren omdat je holebi bent. Of mag niemand je uitschelden of geweld aandoen op straat. Discriminatie kan je melden bij de politie, het Meldpunt geweld of bij een specifiek meldpunt voor homofoob en transfoob geweld. Dat kan bij Çavaria, de koepel van de Vlaamse holebi- en transgendergroepen, of bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. 

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond seksuele oriëntatie en discriminatie vind je bij:

  • Cavaria: informatie en steun voor holebi's en transgenders. Bij Lumi kan je terecht met vragen of het melden van discriminatie.
  • Unia: bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum kan je discriminatie en homofoob geweld melden.
  • Meldpunt geweld: op het nummer 1712 of op de website kan je terecht voor het melden van situaties van geweld. 
  • Politie: als je slachtoffer bent van geweld, bel het noodnummer 101 of ga langs bij een politiekantoor in je buurt.
  • Centra voor Algemeen Welzijnswerk: bij een CAW in je buurt kan je terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis.
  • Psycholoog: ondersteuning bij geestelijke gezondheids-, verwerkings-, identiteits- of relatieproblemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.
  • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.