Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Homo, lesbisch of bi

De meeste mensen voelen zich hetero. Dat betekent dat hun seksuele gevoelens en gedrag gericht zijn op mensen van het andere geslacht. Anderen voelen zich aangetrokken tot iemand van het eigen geslacht. Of tot zowel mannen als vrouwen. Wat betekent het holebi te zijn? En vertel je het aan je omgeving?

Wat betekent het woord holebi?

Holebi is een veelgebruikt woord in Vlaanderen om de groep van homo's, lesbiennes en biseksuelen aan te duiden. Afzonderlijk kan je homo's, lesbiennes en biseksuelen omschrijven als:

  • homo: een seksuele voorkeur hebben voor mensen van hetzelfde geslacht. Zowel mannen als vrouwen kunnen homoseksueel worden genoemd, maar in het Vlaamse taalgebruik wordt de term vooral voor mannen gebruikt.
  • lesbisch: als vrouw een seksuele voorkeur hebben voor andere vrouwen. Dit woord wordt enkel voor vrouwen gebruikt.
  • biseksueel: je seksueel aangetrokken voelen tot mensen van hetzelfde én van het andere geslacht. De term wordt zowel gebruikt voor vrouwen als mannen.

Vertel je dat je holebi bent?

Naar buiten komen met je seksuele geaardheid heet coming out. Of je beslist het te doen kan met veel factoren te maken hebben. Zoals de omgeving waarin je woont, de cultuur waartoe je behoort, of met jezelf. Misschien twijfel je nog over je geaardheid of heb je problemen om het te aanvaarden. Misschien staat je familie of je (werk)omgeving negatief tegenover holebi's? Het kan extra moeilijk zijn om aan coming out te doen als je bijvoorbeeld tot een etnische bevolkingsgroep behoort waarbinnen holebi's niet worden aanvaard. Of als je een (hetero)relatie hebt en je pas later bewust wordt van je holebi zijn. Zit je in de knoop met jezelf of heb je vragen over holebi- en transgendergevoelens dan kan je steeds terecht bij Lumi.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond homoseksualiteit vind je bij:

  • Cavaria: informatie en steun voor holebi's en transgenders. Bij de Holebifoon kan je terecht met vragen of het melden van discriminatie, op het nummer 0800 99 533, via chat of mail.
  • Centra voor Algemeen Welzijnswerk: bij een CAW in je buurt kan je terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis.
  • Psycholoog: ondersteuning bij geestelijke gezondheids-, verwerkings-, identiteits- of relatieproblemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.
  • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.