Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De seksuoloog

Een afspraak maken met een seksuoloog is voor veel mensen niet zo evident. Vaak heeft men een verkeerde voorstelling van wat sekstherapie inhoudt. Bij een seksuoloog kan je terecht met seksuele problemen. Zoals: geen zin in seks, vaginale droogte, erectieproblemen, pijn bij het vrijen... Maar ook met andere seksuele problemen. Voor sommige problemen werken seksuologen samen met een arts, kinesist...

Met welke problemen kan je een seksuoloog raadplegen?

Je kan met zowat elk seksueel probleem bij een seksuoloog terecht. De meest besproken problemen zijn de klassieke seksproblemen zoals geen zin in seks, vaginale droogte, erectieproblemen, pijn bij het vrijen, verschil in verlangen... Daarnaast zijn er tal van andere seksuele problemen waarbij een seksuoloog hulp kan bieden. Bijvoorbeeld:

  • moeilijkheden met seks die ontstaan bij ziekte of na een ongeval.
  • moeilijkheden met je seksuele voorkeur  of seksuele identiteit (homo, lesbisch, bi)
  • moeilijkheden of twijfel over je gender (transgender).
  • begeleiding wanneer je problemen hebt met het beheersen van je seksualiteit, bijvoorbeeld bij seksverslaving.
  • verwerkingsproblemen wanneer je slachtoffer bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • begeleiding wanneer je zelf pleger bent van seksueel grensoverschrijdend gedrag, bijvoorbeeld bij incest.

Je kan hier een filmpje bekijken over het beroep van de seksuoloog.

Hoe verloopt de begeleiding bij een seksuoloog?

Therapie bij seksuele problemen verloopt grotendeels op dezelfde manier als het bespreken van andere problemen. In de vorm van gesprekken wordt getracht de oorzaak van een probleem te achterhalen en er de beste aanpak voor te vinden. Gesprekken kunnen individueel, maar ook met beide partners samen. De gesprekstherapie wordt vaak gecombineerd met opdrachten die je alleen of samen met je partner thuis moet uitvoeren. Deze thuisopdrachten worden in een volgend gesprek uitvoerig besproken. Hoeveel gesprekken er nodig zijn is afhankelijk van de ernst van het probleem. In de meeste gevallen volstaat een kortdurende begeleiding van enkele tot een 10-tal gesprekken. Bij sommige problemen, bijvoorbeeld pijn bij het vrijen, kan een medisch onderzoek aangewezen zijn.

Waar vind je een seksuoloog?

Het beroep van seksuoloog is niet beschermd. Dat houdt het risico in dat allerlei mensen zich het etiket 'seksuoloog' kunnen aanmeten. Op zoek naar seksuoloog in je buurt? Hier vind je seksuologen die een vooropleiding (psycholoog, arts) volgden én een opleiding seksuologie. Zij beantwoorden aan de kwaliteitscriteria van de Vlaamse Vereniging van Seksuologen (VVS). Op www.seksuologen-vlaanderen.be vind je meer informatie.