Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Transgender

0,6 à 0,7% van de bevolking voelt zich psychisch meer het andere dan het eigen geboortegeslacht. Wat betekent het om transgender te zijn? Verschilt het van travestie? Kom je ermee naar buiten? 

Wat betekent transgender?

Transgender is geen seksuele oriëntatie, maar het overkoepelend woord voor alle vormen van gendervariantie. Als transgender beleef je een eigen 'mix' van zowel mannelijke als vrouwelijke identiteitskenmerken en gedrag. Je kan je tegelijk man én vrouw voelen, wisselende behoeften hebben om je als vrouw of man te gedragen of te kleden, als man of als vrouw aan sociale activiteiten deelnemen... Als transgender kan je de wens hebben om je lichamelijke geslacht aan te passen aan het geslacht waartoe je voelt dat je behoort (je genderidentiteit). De meest gekende vormen van transgenderisme zijn travestie en transseksualiteit.

Meer informatie over transgender zijn vind je op de website van het Transgender Infopunt

Word je gediscrimineerd omwille van je genderexpressie of -identiteit, dan kan je dit melden bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.

Wanneer ben je transseksueel?

Je bent transseksueel als het geslacht waartoe je voélt dat je behoort (je genderidentiteit) niet in overeenstemming is met je lichamelijke geslacht. Transseksualiteit heeft niets met seks op zich te maken maar alles met het conflict tussen je geestelijke en lichamelijke geslacht. Deze beleving kan zoveel spanning veroorzaken dat veel transseksuelen ervoor kiezen om hun lichamelijke geslacht (geheel of gedeeltelijk) te laten aanpassen via medische ingrepen (hormoonbehandelingen en operaties). Als transseksueel kan je een hetero- of homoseksuele voorkeur hebben.

De term ‘transseksueel’ begint minder en minder in gebruik te geraken. Men spreekt nu meer van genderdysforie.

Wanneer ben je travestiet?

Als travestiet heb je in meer of mindere mate behoefte om kledij van het andere geslacht te dragen. Dit om je innerlijk beleefde vrouwelijke of mannelijke identiteit naar buiten brengen. Een travestiet kan zowel een vrouw als een man zijn. Vrouwelijke travestie blijft meestal onzichtbaar omdat mannenkledij voor vrouwen veel meer aanvaard is. Mannen in vrouwenkleding vallen vaak meteen op. Travestie gebeurt meestal verdoken in de huiskamer. Verwar het niet met het begrip dragqueen. Hierbij doen mannen vrouwen - of vrouwen mannen - na met veel glitter en glamour, bijvoorbeeld op parades of in shows en discotheken. Travestieten en dragqueens kunnen zowel een hetero- als homoseksuele voorkeur hebben.

Vertel je dat je transgender bent?

Of je beslist het te doen kan met veel factoren te maken hebben. Zoals de omgeving waarin je woont, de cultuur waartoe je behoort, of met jezelf. Misschien twijfel je nog over je trans gevoelens of heb je problemen om het te aanvaarden. Misschien staat je familie of je (werk)omgeving negatief tegenover transgenders? Het kan extra moeilijk zijn om er mee naar buiten te komen als je bijvoorbeeld tot een etnische bevolkingsgroep behoort waarbinnen transgenders niet worden aanvaard. Of als je een (hetero)relatie hebt en je pas later bewust wordt van je transgender zijn. Zit je in de knoop met jezelf of heb je vragen over transgendergevoelens dan kan je steeds terecht bij Lumi.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond homoseksualiteit of transgenderisme vind je bij:

  • Cavaria: informatie en steun voor holebi's en transgenders. 
  • T-jong: jeugdbeweging voor transjongeren van 10 tot en met 30 jaar.
  • Centra voor Algemeen Welzijnswerk: bij een CAW in je buurt kan je terecht met vragen en problemen, vertrouwelijk en gratis.
  • Psycholoog: ondersteuning bij geestelijke gezondheids-, verwerkings-, identiteits- of relatieproblemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.
  • Tele-Onthaal: op het nummer 106 of via chat kan je anoniem je verhaal kwijt als je het moeilijk hebt.