Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Chatten en daten

Chatten is erg populair. Via chatten leer je nieuwe mensen kennen en kan je vriendschappen uitbouwen. Ook over seks wordt heel wat gechat. Sommigen gaan een stap verder en doen aan daten of cyberseks. Allemaal erg spannend en opwindend. Maar hoever ga je in het prijs geven van persoonlijke informatie? En wat zijn de gevaren van daten via internet?

Hoe kan je veilig chatten?

Wil je met onbekenden chatten over seks hou dan zeker rekening met deze gouden regel: geef zo weinig mogelijk persoonlijke informatie prijs. Bedenk dat alles wat je schrijft en doorstuurt kan worden opgeslagen door de ander. Vertrouwelijke informatie kan zo makkelijk worden misbruikt en een eigen leven gaan leiden op het internet. Let verder ook hierop:

 • Het verschil tussen open en gesloten chatboxen: in een open chatbox kan iedereen jullie conversatie volgen. Geef hier dus zeker geen intieme of persoonlijke informatie prijs. Bij gesloten chatboxen geef je iemand toestemming om privé met jou te chatten. Daardoor kunnen gesprekken vertrouwelijker en intiemer worden. Maar misbruik blijft mogelijk. Wees dus alert met het delen van vertrouwelijke en intieme informatie.
 • Sociale netwerksites: ook op Facebook wordt heel wat afgechat. Maar als je onbekenden toelaat op je profiel moet er een alarmbelletje gaan rinkelen als iemand plots heel persoonlijk wordt.
 • Vertrouw geen chatter(s) die proberen je naam, adres, telefoonnummer of andere privégegevens te achterhalen!

Welke vormen van daten zijn er?

Bij daten ga je een stap verder dan chatten. Daten houdt in dat je een afspraak maakt om degene met wie je chat te ontmoeten. Soms is 1 date genoeg om te weten of het al dan niet klikt en of je de ander verder wil blijven ontmoeten. Er bestaan enkele varianten:

 • Blinddaten: bij blinddaten maak je een directe afspraak met iemand zonder dat je de ander op voorhand gezien of gesproken hebt. Ga nooit naar een blinddate zonder dat iemand die je vertrouwt weet waar je bent.
 • Speeddaten (of ‘fastdaten’ of ‘sneldaten’): hierbij neem je deel aan een groepsbijeenkomst waarbij je een korte tijd (3 à 7 minuten) krijgt om een eerste indruk van je gesprekspartner op te doen, waarna iedereen 'doorschuift' zodat je telkens met een andere partner een kort gesprek hebt. Aan de hand van een 'matchkaart' geef je aan in wie je verder belangstelling hebt. Is de match wederzijds, dan bezorgt de organisator van de bijeenkomst je het mailadres of telefoonnummer van je gesprekspartner.
 • Doedaten: bij doedaten ligt het accent niet meteen op het eventueel aangaan van een relatie, maar maak je samen een afspraak om een activiteit te doen.

Online daten: hoe doe je het?

Online daten gaat via datingsites. Dat zijn speciale websites voor mensen die online contacten willen leggen. Ze zijn gevuld met soms wel duizenden 'profielen': persoonsbeschrijvingen van mensen die op zoek zijn naar een partner. Een paar goede tips voor wie wil internetdaten:

 • Kies een geschikte site: naast algemene datingssites bestaan er sites voor specifieke groepen zoals hoger opgeleiden, ouderen, jongeren, mensen met een beperking, homo's en lesbiennes...
 • Kies een gratis of betalende site: betalende sites bieden doorgaans een betere service en je zal er ook meer serieuze daters aantreffen.
 • Profiel: maak een boeiende profielpagina aan waarin je jezelf voorstelt: je werk, je hobby's, je voorkeuren, je persoonlijkheid. Je kan ook een foto van jezelf toevoegen.
 • Reacties: je kan zowel reacties krijgen als zelf reageren op een profiel van iemand anders. Wees positief en zelfzeker als je een bericht stuurt of beantwoord en durf vragen te stellen aan de andere.
 • Telefonisch of video contact: blijf je een goed gevoel houden na de eerste mail(tjes) neem dan best eerst telefonisch contact op. De stem van de ander en zijn of haar manier van praten kan voor een extra 'klik' zorgen vooraleer je elkaar ontmoet. En bij video contact ben je meteen zeker dat degene waarmee je chat ook echt de persoon van op de foto is. Geef je telefoonnummer enkel door als je voldoende vertrouwen voelt voor de ander. 
 • Afspraak maken: kies een sfeervolle locatie waar je rustig kunt zitten en praten. Draag kledij waar je je goed bij voelt en denk op voorhand al eens na waarover je nog meer wil praten. Blijkt het toch niet te klikken, wees dan eerlijk en geef tactvol aan dat het voor jou bij deze ene ontmoeting blijft.

Wat maakt online daten aantrekkelijk?

Online daten heeft enkele voordelen. Contacten leggen gaat snel en eenvoudig en bovendien heb je vaak keuze uit meerdere kandidaten. In de meeste gevallen weet je al heel wat over de persoon die je zal ontmoeten en kan je al een beetje inschatten of jullie het met elkaar zullen kunnen vinden.