Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Hulp van de huisarts

Als patiënt is het vaak niet makkelijk om het initiatief te nemen om met een arts over seksuele moeilijkheden te praten. Toch kan een arts vaak hulp bieden wanneer seksuele problemen een medische oorzaak hebben. Bij complexe problemen die ook psychologische of relationele oorzaken hebben kan de arts je verder doorverwijzen voor professionele hulp. 

Waarvoor kan je bij de huisarts terecht?

Je kan bij je huisarts terecht met seksuele problemen zoals orgasme- of erectieproblemen, pijn bij het vrijen of geen zin hebben om te vrijen. Je arts is kan ook helpen uitzoeken hoe het negatieve effect van medicatie op je seksualiteitsbeleving, of van vaginale droogte tijdens de menopauze beperkt kan worden.

Daarnaast kan je huisarts je vragen beantwoorden over anticonceptie en zwangerschap, je seksuele voorkeur, relatieproblemen, seksueel misbruik of als je je zorgen maakt over een soa.

Leg je probleem duidelijk uit

Een arts kan je maar verder helpen als hij of zij je goed begrijpt. Leg dus duidelijk uit waar je last van hebt of wat je probleem is. Bijvoorbeeld: "mijn penis wordt niet meer volledig stijf" of "ik word niet meer vochtig tijdens het vrijen". Je hoeft je niet te schamen om bepaalde woorden te gebruiken. Een huisarts is het gewend om over deze onderwerpen te praten.

Leg voldoende tijd vast 

Als je je afspraak vastlegt, kan je al meteen vragen of het mogelijk is om meer tijd te krijgen met de dokter. Je kan zeggen dat het een persoonlijk onderwerp is en dat het even zal duren. Je moet dan wel bijbetalen. Stel niet op het eind van een bezoek nog snel een vraag over seksualiteit. De arts heeft dan geen tijd meer voor je.

Maak duidelijk wat je verwacht

Bepaal op voorhand wat je van je arts verwacht. Wil je een oplossing, of wil je alleen weten of de klacht niet duidt op iets ernstigs? Of wil je een doorverwijzing naar een specialist? Vragen die je kan stellen zijn:

  • Wat zijn de oorzaken van mijn probleem?
  • Welke oplossingen zijn mogelijk?
  • Is herstel mogelijk of zal het probleem zich verergeren?
  • Wilt u mijn partner nog apart spreken?

Maak aantekeningen

Je kan op voorhand al een paar dingen opschrijven of in je gsm steken. Pak je aantekeningen er tijdens het consult gerust bij, een arts vindt dit niet vreemd. Je kan ook tijdens het gesprek een aantal dingen opschrijven. Zo kan je daar thuis verder over nadenken of erover praten met je partner.

Maak eventueel een vervolgafspraak

Een arts maakt niet altijd een vervolgafspraak. Hij laat het vaak van jezelf afhangen of je terugkomt. Dit is geen teken van desinteresse. Neem dus indien nodig zelf weer het initiatief. Als de arts een behandeling voorstelt, kan het belangrijk zijn dat je later nog eens terugkomt. Je kan dan de voor- en nadelen van de therapie bespreken en wat er verder moet gebeuren.

Doorverwijzing door de huisarts

Als er meer hulp nodig is, zal de huisarts je doorverwijzen naar een andere hulpverlener. Seksuele problemen kunnen zowel een lichamelijke als psychologische oorzaak hebben, en zijn ook vaak een combinatie van beide. Bij lichamelijke problemen verwijst de huisarts bijvoorbeeld naar een gynaecoloog, androloog, uroloog of fysiotherapeut. Bij psychische klachten, zoals angst om te gaan vrijen, krijg je waarschijnlijk een verwijzing naar een psycholoog of seksuoloog.

Wanneer een seksuoloog raadplegen

Een seksuoloog kan je raadplegen bij alle seksuele problemen of moeilijkheden. De seksuoloog is bij uitstek aangewezen om hulp te bieden als seksuele problemen het gevolg zijn van psychische of relationele spanningen, orgasme- of opwindingsstoornissen, verschillen in seksueel verlangen of 'afwijkende' seksualiteit (parafilieën, seksverslaving)...

Huisarts van wacht

Je kan online een huisartsen wachtdienst vinden in je buurt.