Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Blaasontsteking

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de urineblaas waardoor je vaak kleine hoeveelheden moet plassen. Seks kan een oorzaak zijn. Plassen na het vrijen kan een blaasontsteking helpen voorkomen.

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking van het slijmvlies van de urineblaas door bacteriën uit de urine. Vrouwen hebben er veel vaker last van dan mannen. Bij een blaasontsteking moet je vaak kleine hoeveelheden plassen, kan je een pijnlijk branderig gevoel hebben bij het plassen of kan de urine stinkend of troebel zijn, met sporen van bloed.

Hoe wordt een blaasontsteking veroorzaakt?

Meestal is een blaasontsteking het gevolg van de bacterie Escherichia Coli. Vrouwen hebben er vaker last van doordat de afstand tussen aars en vagina erg klein is. Bacteriën uit de darm kunnen makkelijker het vaginale slijmvlies infecteren. Daarna kunnen ze via het urinekanaal de blaas infecteren. Het urinekanaal is ook maar enkele centimeters lang zodat de afstand naar de urineblaas erg kort is. Wanneer je seks hebt, kunnen de bacteriën uit de vagina richting urinekanaal geduwd worden.

Kunnen mannen een blaasontsteking hebben?

Ja, maar mannen hebben er minder vaak last van. Bij mannen is het urinekanaal langer zodat de blaas minder bereikbaar is voor bacteriën. De afstand tussen aars en penis is ook groter, de opening van de urinebuis klein en de droge huid van de eikel is geen goede broeihaard voor bacteriën.

Hoe kan je een blaasontsteking voorkomen?

De beste manieren om te voorkomen dat je een blaasontsteking krijgt zijn de volgende:

  • onmiddellijk na het vrijen gaan plassen;
  • je na het plassen van voor naar achter afvegen (dus van de vagina naar de aars);
  • veel drinken (tot twee liter per dag). Dat zorgt voor een snelle afvoer van de bacteriën.
  • geen intieme sprays, -douches of zeep gebruiken. Dit helpt niet, integendeel.

Hoe wordt een blaasontsteking behandeld?

Een korte antibioticakuur is voldoende. De huisarts zal eerst een urinestaal onderzoeken en een bacteriekweek laten doen op het urinestaal om zeker te zijn. Behandeling is belangrijk omdat een blaasontsteking kan opstijgen en op die manier een urineweginfectie kan veroorzaken. Een blaasontsteking kan zelfs het nierweefsel aantasten als de ontsteking niet behandeld wordt.

Kan seks tijdens een blaasontsteking?

Liever niet. Het is pijnlijk en door de seks kunnen de klachten verergeren. Wacht liever tot de pijn weg is en de ontsteking volledig genezen is.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond blaasontsteking vind je bij de huisarts, het eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen. Voor hoogdringende zaken kan je terecht bij een huisartsen wachtdienst