Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Clitoris

Op de plaats waar de binnenste schaamlippen samenkomen zit een gevoelig knobbeltje. Dit is de glans van de clitoris, een gevoelig plekje dat bij stimulatie voor een orgasme kan zorgen. De glans is maar een deel van de clitoris.

Waaruit bestaat de clitoris?

De clitoris bestaat uit de glans, het corpus en 2 zijarmen. De glans is uitwendig. Het corpus is de basis van de glans en zit inwendig. Het splitst zich op in 2 zijarmen (crura) die uitlopen in de buitenste schaamlippen. Rond en over de glans van de clitoris zit een huidvelletje: het clitoriskapje (of preputium).

Waar ligt de clitoris?

De glans van de clitoris ligt net boven het punt waar de binnenste schaamlippen bovenaan bij elkaar komen. Glij met je vingers over de binnenste schaamlippen (naar boven) en je komt vanzelf uit bij de clitoris.

Hoe de clitoris prikkelen?

Door (lichte) druk uit te oefenen op en rond de clitoris. Dit kan met de vingers, de tong, de penis of andere lichaamsdelen. Veel vrouwen vinden stimulatie van de clitoris fijn in combinatie met penetratie of prikkeling van de schaamlippen.

Is klaarkomen enkel mogelijk door de clitoris te stimuleren?

Welke stimulatie je nodig hebt om tot een orgasme te komen verschilt van persoon tot persoon. Sommige vrouwen komen alleen klaar als hun clitoris geprikkeld wordt, andere vrouwen alleen bij penetratie. Nog anderen komen alleen klaar bij een combinatie van penetratie en aanraken van de clitoris.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de clitoris vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.