Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De grootte van de penis

Veel mannen hebben een eigen idee gevormd over hoe groot een penis moet zijn. Doordat er heel wat opgeschept wordt onder mannen over de grootte van hun lid, bijvoorbeeld door wat ze op pornosites zien. Maar hoe belangrijk is de grootte van de penis bij seks? En kan je aan iemands uiterlijk zien of hij een grote of een kleine penis heeft?

Is de grootte van de penis belangrijk bij seks?

Neen. Er blijkt geen verband te bestaan tussen de penisgrootte en de tevredenheid met seks. Mannen hechten vaak te veel belang aan de grootte van hun lid en denken soms dat hun penis te klein is of dat vrouwen vooral vallen voor een grotere penis. Maar noch de lengte, noch de omtrek van de penis zijn doorslaggevend voor goede seks. Het zijn vooral de eerste centimeters van de vagina die seksueel gevoelig zijn. Om een goede minnaar te zijn heb je niet alleen je penis nodig. Vrijen doe je immers ook met je handen, mond en tong, met je hele lichaam.

Hoe groot is een 'normale' penis?

De meeste mannen hebben in erectie een penis tussen 12 en 17 centimeter. In rust kan de penis variëren in lengte tussen 5 en 13 centimeter. Maar voor alle duidelijkheid: 'gemiddeld' is niet hetzelfde als 'normaal'. Ook mannen die in slappe toestand een penis hebben die kleiner is dan het gemiddelde of die in erectie een penis hebben die groter is dan het gemiddelde zijn perfect normaal. Aan de grootte van de penis in rusttoestand kan je niet zien hoe groot de penis in erectie is. Bij een erectie nemen kleine penissen doorgaans meer in lengte toe dan grote penissen.

Hoe meet je je penis?

Meet met een lintmeter vanaf het schaambeen aan de buikkant (waar de penis begint) tot het topje van de eikel terwijl je je penis uittrekt tot de maximale lengte. De dikte van de penis meet je door de omtrek te meten op het dikste gedeelte.

Kan je aan het uiterlijk zien of iemand een grote of een kleine penis heeft?

Neen. Al bestaan er heel wat mythes over. Dat er een verband is tussen de lengte van de penis en de schoenmaat, de lengte van de (wijs)vingers, de lengte van de neus,... Globaal gezien wordt wel erkend dat er verschillen zijn binnen bevolkingsgroepen. Zo hebben Aziaten gemiddeld een kleinere en Afrikanen een grotere penis (in slappe toestand) dan Europeanen. Maar in erectie zijn er (gemiddeld) nauwelijks verschillen.

Bestaan er middelen voor penisverlenging?

In seksshops bestaat een bloeiende handel in allerlei producten waarmee een penis zogezegd 'verlengd' kan worden: van lotions en crèmes tot penispompen. Maar dat zijn lapmiddeltjes: van zodra je lichaam volwassen is kan de lengte van je penis niet meer veranderen. Mannen die zich zorgen maken zijn vaak veel meer geholpen met een goed gesprek. Je kan langsgaan bij je huisarts. Die is gebonden aan het beroepsgeheim en kan je eventueel doorverwijzen naar een seksuoloog of uroloog.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de grootte van de penis vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.

Een artikel in samenwerking met gezondheid.be.

  • gezondheid.be in witte letters op lichtblauwe achtergrond