Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

G-plek

De G-plek, genoemd naar zijn ontdekker Ernst Gräfenberg, is een uiterst gevoelig inwendig plekje ter hoogte van de voorwand van de vagina. Alleen is dat plekje niet bij alle vrouwen even gevoelig. Daarom is er twijfel of de G-plek wel echt bestaat. Zelfs de medische wetenschap is niet overtuigd van het bestaan van dit gevoelige plekje. De mannelijke variant van de G-plek is de prostaat.

Wat is de G-plek?

Sommige vrouwen, dus niet allemaal, hebben een uiterst gevoelig inwendig plekje ter hoogte van de voorwand van de vagina. Deze vrouwen vinden het prettig als hun G-plek geprikkeld wordt tijdens het vrijen. Soms bestaat de G-plek uit zwelweefsel rond de plasbuis, soms is het gewoon een plekje dat sterk reageert op de vrijgave van serotonine-hormonen. Vrouwen omschrijven dit als een plekje dat ribbelig aanvoelt.

Waar zit de G-plek?

De G-plek (G-spot) bevindt zich in de voorwand van de vagina, ongeveer 3 tot 5 cm boven de ingang, tegen de voorwand. Het is de plek waar de blaas overgaat in de plasbuis. Je kan deze plek voelen als je je vinger in de schede brengt, en de 'kom eens hier beweging'-met de vinger naar boven maakt. De G-plek voelt vaak een beetje ribbelig aan. Niet iedereen zou een G-plek hebben, dus als je ze niet vindt, dan is dat niets om je voor te schamen.

Kan de G-plek voor een orgasme zorgen?

De G-plek is een samenkomst van zenuwbanen, maar niet elke vrouw raakt opgewonden of krijgt een orgasme als deze plek gestimuleerd wordt. Door de stimulatie van de G-plek komt er bij een minderheid van vrouwen bij een orgasme vocht vrij, als een straal of lozing. Dit vocht is geen urine en is wat dunner en gladder dan vaginaal vocht.

Hebben mannen ook een G-plek?

Ja. De mannelijke variant van de G-plek bij vrouwen is de prostaat. Stimulatie van de prostaat leidt bij sommige mannen tot extra genot. Maar niet elke man vindt stimulatie van de prostaat prettig. Omdat dit plekje enkel via de aars bereikbaar is en niet elke man van anale stimulatie houdt. Je kan de prostaat voelen juist voorbij de kringspier. Daar zit een kleine 'bobbel' ter grootte van een walnoot. Dat is het bewuste plekje.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond de G-plek vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.