Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Vrouwelijke geslachtsdelen

De geslachtsdelen dienen voor de voortplanting maar zijn natuurlijk ook belangrijk bij de seksualiteitsbeleving. De borsten en de vulva zijn de uitwendig zichtbare geslachtsdelen. De vulva bestaat uit de buitenste en binnenste schaamlippen, de clitoris en het voorhof. De inwendige vrouwelijke geslachtsdelen zijn de vagina, de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken.

Wat zijn de uitwendige geslachtsdelen van de vrouw?

De vulva is het zichtbare deel van de vrouwelijke geslachtsorganen en bestaat uit verschillende delen.

  • De buitenste schaamlippen zijn twee huidplooien die over het algemeen (sterk) behaard zijn. Ze beginnen aan de venusheuvel, het driehoekig deeltje onderaan de buik waarop schaamhaar groeit. Ze lopen door tot net voorbij de vaginaopening.
  • De binnenste schaamlippen zijn niet behaard. Het zijn dunne en meestal wat vochtige huidplooien aan weerszijden van de vaginale opening. Bij veel vrouwen zijn de binnenste schaamlippen groter dan de buitenste, ze steken dus gedeeltelijk uit.
  • De uitmonding van de vagina is vaak vernauwd door het maagdenvlies. Het is niet echt een vlies dat de ingang van de vagina afsluit, maar wel een soepel randje weefsel aan het begin van de vagina. Het weefsel kan gewoon glad zijn, maar ook bobbelig of gekarteld.
  • De clitoris bevindt zich net onder de plek waar de binnenste schaamlippen bovenaan samenkomen. De glans (het topje) is het zichtbare deel ervan. Inwendig gaat de glans over in de schacht, die vervolgens in twee lange zijarmen splitst. Deze uitlopers lopen in de buitenste schaamlippen.
  • Het voorhof ligt tussen de binnenste schaamlippen. Het bestaat uit de opening van de urinebuis en de vaginaopening. Aan weerszijden van de vaginaopening liggen de klieren van Bartholin

Uitwendige geslachtsorganen vrouw

Wat zijn de inwendige geslachtdelen van de vrouw?

  • De vagina is ongeveer 10 centimeter lang en mondt uit in de baarmoeder. De vagina bestaat uit elastische wanden die tegen elkaar liggen. De eerste 3 à 5 centimeter worden omgeven door de bekkenbodemspieren.
  • De baarmoeder is peervormig en gespierd. Ze zit met de baarmoederhals en -mond vast aan de vagina. De baarmoeder is via de eileiders verbonden met de eierstokken.
  • In de eierstokken worden de eicellen opgeslagen. Ze produceren ook hormonen.

Inwendige geslachtsorganen vrouw

Bestaat de G-plek?

Of de G-plek (genoemd naar de arts Gräfenberg) al dan niet bestaat is onzeker. Sommige vrouwen hebben een uiterst gevoelig inwendig plekje ter hoogte van de voorwand van de vagina. Meer bepaald waar de blaas overgaat in de plasbuis. De G-plek voelt aan als een ribbelige weefselstructuur, 3 tot 5 centimeter in de vagina gelegen. Sommige vrouwen kunnen hun G-plek voelen door een vinger in de schede te brengen, met de handpalm naar boven, en hun vinger richting buikzijde te bewegen.

Waar liggen de bekkenbodemspieren?

De bekkenbodemspieren horen niet bij de geslachtsdelen, maar spelen wel een belangrijke rol bij de seksualiteitsbeleving. Ze liggen inwendig rond de opening van de plasbuis, de vagina en de aars. Door het aanspannen van deze spieren kan de toegang tot de vagina (bewust of onbewust) vernauwd worden.

Bekkenbodemspieren vrouw