Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Orgasme bij mannen

Net als bij vrouwen is het mannelijk orgasme een ontlading van de opgebouwde seksuele spanning. Het orgasme is een intense fysieke sensatie die de man voelt doorheen zijn hele lichaam. Het klaarkomen gaat (meestal) met een zaadlozing gepaard. Ook bij mannen kan een orgasme elke keer weer anders zijn.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een orgasme?

Tijdens een orgasme slaat je hart sneller, je pupillen vergroten en je ademhaling versnelt. Door ritmische samentrekkingen van de geslachtsorganen en bekkenbodemspieren wordt sperma in kleine hoeveelheden uitgestoten via de urinebuis. Dit is de zaadlozing, die zowel druppelend als spuitend kan zijn.

Zaadlozing

Kan een man meerdere orgasmes na elkaar hebben?

De meeste mannen voelen zich loom na een zaadlozing. Een man kan opnieuw een orgasme krijgen en eventueel ejaculeren als hij na een rustpauze weer opgewonden wordt. Hoe lang het duurt om opnieuw opgewonden te raken, verschilt van man tot man en van situatie tot situatie. Het kan variëren van een paar minuten tot één of meerdere uren.

Gaat een orgasme altijd samen met een zaadlozing?

Meestal gaan orgasme en zaadlozing met elkaar gepaard. Als man kan je echter ook een 'droog orgasme' hebben, waarbij de zaadlozing in de blaas terecht komt. Dit heeft meestal een fysieke oorzaak. De term slaat ook op een orgasme zonder zaadlozing nadat de man al enkele malen is klaargekomen en de vochtvoorraad tijdelijk uitgeput is. Omgekeerd kunnen mannen ook ejaculeren zonder het genot van een orgasme te ervaren.  

Is er een verschil tussen voorvocht en de zaadlozing?

Ja. Het voorvocht komt vrij voor de zaadlozing en zorgt ervoor dat de eikel vochtig wordt bij seksuele opwinding. Het voorvocht komt uit de kliertjes van Cowper en neutraliseert de nog aanwezige urine in de urinebuis. Urine is namelijk schadelijk voor de zaadcellen. Niet alle mannen maken voorvocht aan.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond het orgasme bij mannen vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.