Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Orgasme bij vrouwen

Net als bij mannen is het vrouwelijk orgasme een ontlading van opgebouwde seksuele spanning. Het is een intense fysieke sensatie die je door je hele lichaam voelt. Er zijn grote individuele verschillen in tijdsduur en intensiteit van elk orgasme.

Wat gebeurt er in je lichaam tijdens een orgasme?

Tijdens een orgasme slaat je hart sneller, je pupillen vergroten, je ademhaling versnelt, je geslachtsorganen en je bekkenbodemspieren gaan ritmisch samentrekken. Je lichaam kan schokken door het samentrekken van de bekkenbodemspieren. Ook je hersenen zijn zeer actief. Ze maken tijdens een orgasme grote hoeveelheden oxytocine aan. Een hormoon dat een grote rol speelt bij de vruchtbaarheid in het algemeen.

Is er verschil tussen een clitoraal of vaginaal orgasme?

De clitoris speelt een belangrijke rol bij het orgasme van de vrouw. De clitoris heeft een heleboel zenuwuiteinden die heel gevoelig kunnen zijn bij aanraking. Je kan een orgasme krijgen door de clitoris te prikkelen of door penetratie van de vagina of een combinatie van beide. Of er echt 2 verschillende orgasmen bestaan is nog niet duidelijk. In sommige standjes is het niet altijd strikt te bepalen of alleen de clitoris gestimuleerd wordt of ook de vagina. De voorkeur voor clitorale of vaginale stimulatie, verschilt van persoon tot persoon. Of er een verschil in intensiteit tussen de twee orgasmes bestaat is ook moeilijk te bepalen omdat elk orgasme anders is en ook anders beleefd kan worden.

Kan je als vrouw meerdere orgasmes na elkaar krijgen?

Ja. Het is gemakkelijker voor vrouwen dan voor mannen om meerdere orgasmes na elkaar te krijgen. Vrouwen hebben in tegenstelling tot mannen geen recuperatietijd nodig na een orgasme. Na een orgasme kan de opwinding zo hoog blijven dat bij verdere stimulatie nog 1 of meer orgasmes kunnen volgen.

Is het normaal dat je geen orgasme hebt?

Het orgasme is een onderdeel van seksualiteit. Het maakt deel uit van de seksuele responscyclus. Maar niet elke vrijpartij hoeft tot een orgasme te leiden. Het is helemaal niet erg dat je geen orgasme hebt. Dat gebeurt vaker dan je denkt. Soms ben je gewoon niet in de stemming, soms volstaat de intimiteit van het vrijen. Maak je je zorgen omdat je orgasme uitblijft? Raadpleeg dan een arts of seksuoloog.

Waarom lukt het niet om klaar te komen?

Soms is het een hele ontdekkingstocht vooraleer je gevonden hebt hoe je een orgasme kan bereiken. Wat je leuk vindt en wat niet. Soms is experimenteren nodig om te vinden wat jou doet klaarkomen. Maak je partner duidelijk wat je opwindt, maar ook wat je niet zo fijn vindt. Ook spanning, druk, onzekerheid, niet in de stemming zijn, pijn, angst voor het verliezen van controle, fysieke ongemakken, bepaalde ziektes of sommige medicatie kunnen een orgasme verhinderen. Wil je je kans op een orgasme verhogen, lees dan onze tips om gemakkelijker tot een orgasme te komen.

Kunnen vrouwen ook ejaculeren bij een orgasme?

Sommige vrouwen scheiden tijdens het orgasme een vocht af dat wat dunner is dan het vaginale vocht dat vrijkomt door de seksuele opwinding. Maar dit geldt zeker niet voor alle vrouwen. Of je al dan niet kan 'ejaculeren' als vrouw doet niets af aan de intensiteit en het genot van het orgasme.

Meer informatie of hulp nodig?

Meer informatie of hulp rond het orgasme bij vrouwen vind je bij:

  • Huisarts: eerste aanspreekpunt voor informatie en hulp bij lichamelijke en seksuele problemen.
  • Seksuoloog: ondersteuning bij seksuele problemen.