Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Tips om het orgasme uit te stellen

Te snel klaarkomen houdt in dat je al een orgasme krijgt nog voor je goed en wel aan een vrijpartij begonnen bent. Het komt vooral voor bij mannen, maar ook bij sommige vrouwen. Bij mannen wordt het meestal 'vroegtijdige zaadlozing' genoemd, of met een moeilijk woord 'ejaculatio praecox'. Is vroegtijdig klaarkomen altijd een probleem? En wat kan je doen om het orgasme uit te stellen?

Komen vroegtijdige orgasmes vaak voor?

Ja. Volgens het Sexpert-onderzoek geeft 15% van de seksueel actieve bevolking in Vlaanderen aan 'te snel' een orgasme te krijgen (Buysse et al, 2013). Uit het onderzoek blijkt bovendien dat mensen moeilijk de stap naar hulpverlening zetten om over dit probleem te praten. Men neemt aan dat het in hoofdzaak om mannen gaat. Toch zijn er ook vrouwen die sneller klaarkomen dan ze graag willen.

Is (te) snel klaarkomen altijd een probleem?

Snel klaarkomen hoeft niet altijd een probleem te zijn. Orgasme en seksuele opwinding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je tijdens het vrijen snel opgewonden bent zal het orgasme ook sneller volgen. Het is ook een relatief begrip: misschien denk jij dat je te vroeg klaarkomt terwijl je partner daar helemaal geen probleem mee heeft? Kom je echter bij elke vrijpartij al binnen 1 of 2 minuten klaar - zodat je nauwelijks nog aan vrijen toekomt - dan kunnen vroegtijdige orgasmes gaan doorwegen in je relatie. Praat met je partner om uit te vissen hoe zij (of hij) er tegen aan kijkt.

Wat kan je doen om je orgasme uit te stellen?

Je kan oefenen om je orgasme meer 'onder controle' te krijgen met deze tips:

  • Neem tijd voor het voorspel: bij aftrekken of orale seks bijvoorbeeld is de seksuele prikkeling vaak minder dan bij penetratie zodat je minder snel opgewonden wordt. Een langer voorspel komt ook de opwinding van je partner ten goede.
  • Leer je opwinding beheersen: stop met strelen en bewegingen als je voelt dat je richting het orgasme gaat en herstart als je voelt dat de opwinding minder is.
  • Leer het 'point of no return' aanvoelen: door stimulatie tijdig te stoppen en herbeginnen kan je het orgasme uitstellen.
  • Gebruik een condoom: het vermindert de gevoeligheid van de penis. Er bestaan ook verdovende crèmes die de eikel (tijdelijk) minder gevoelig maken.
  • Masturbeer vóór het vrijen: na het eerste orgasme geniet je vaak langer voor je een tweede keer klaarkomt.

Wie kan helpen bij vroegtijdig klaarkomen?

Als vroegtijdig klaarkomen echt een probleem is binnen jullie seksleven dan raadpleeg je best een seksuoloog. Tijdens de therapie leer je aan de hand van (thuis)oefeningen elkaars lichaam en de voortekenen van een ejaculatie te herkennen. Met behulp van bepaalde technieken, zoals de stop-start methode of de knijptechniek, kunnen mannen leren hun zaadlozing beter te beheersen.